NOVA STOLARIJA ZA PALANČANE: Subvencije za energetsku sanaciju dobija 126 domaćinstava

E.B.T.

24. 01. 2024. u 15:33

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima za 126 građana Smederevske Palanke. Ona je najavila i da će Ministarstvo u martu raspisati novi javni poziv za jedinice lokalne samouprave u okviru projekta energetske sanacije domaćinstav

НОВА СТОЛАРИЈА ЗА ПАЛАНЧАНЕ: Субвенције за енергетску санацију добија 126 домаћинстава

Foto M. Anđela

- Ukupna vrednost subvencija koje dodeljuju Ministarstvo i opština Smederevska Palanaka iznosi 20 miliona dinara, što je najveći iznos u prethodne tri godine i nastavićemo da povećavamo sredstva za ulaganja i ubuduće – rekla je Đedović Handanović. - Najveći broj građana prijavio se za zamenu kotlova, a subvencije su dodeljene i za zamenu stolarije, izolaciju fasada i solarne panele. Sve ove mere doprineće da građani smanje potrošnju energije, da imaju veći komfor, i da našoj deci ostavimo bolje i zdravije mesto za život.

Ona je istakla da je ogromno interesovanje građana za ove subvencije.

-Više od 2.500 ugovora za svega par meseci je potpisano sa domaćinstvima u više u 40 opština u Srbiji, vrednosti 826 miliona dinara – navela je ministarka. Ministarstvo je obezbedilo dva i po puta više sredstava za subvencije, jer mi i dalje trošimo tri puta više energije za istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda od evropskog proseka i to moramo da menjamo kroz povećanje energetske efikasnosti, koja je naš strateški cilj u energetici.

Prema njenim rečima, lane je na javnom pozivu, u okviru projekta energetske sanacije domaćinstava, učestvovala 131 jedinica lokalne samouprave. Ona je pozvala sve gradove i opštine da se prijave i ove godine, čime će omogućiti građanima da smanje potrošnju energije u svojim domaćinstvima koristeći subvencije, koje idu i do 65 odsto investicije. Ministarka je tokom posete obišla i radove na energetskoj sanaciji zgrade opštine Smederevska Palanka.

- Vrednost ovog projekta je više od 53 miliona dinara, a postoji i interesovanje lokalne samouprave da ugrade solarne panele na istoj zgradi – navela je Đedović Handanović. - Ministarstvo će sredinom februara raspisati novi javni poziv u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u opštinama i gradovima, što će biti prilika za sve samouprave sa pripremljenim projektima i obezbeđenim sredstvima da konkurišu i urede javne objekte na svojoj teritoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)