Hrvatska u vrhu evrozone po rastu cena, samo je Slovačka ispred

Tanjug

29. 09. 2023. u 17:09

Stopa inflacije u evrozoni pala je u septembru na 4.3 posto, što je najniži nivo u poslednje dve godine, a Hrvatska je ponovo u društvu sa Slovačkom, sa najsnažnijim rastom cena, znatno većim od proseka, pokazale su danas prve procene Eurostata.

Хрватска у врху еврозоне по расту цена, само је Словачка испред

Foto N. Fifić

U septembru je godišnja stopa inflacije u evrozoni, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), iznosila 4.3 posto, izračunali su statističari. U avgustu iznosila je 5.2 posto. To znači da su potrošačke cene u mesecu na izmaku porasle najblaže od oktobra 2021. godine.

Na mesečnom nivou cene su u septembru u zoni primene zajedničke evropske valute porasle za 0.3 posto, upola slabije nego u prošlom mesecu. Cene energije bile su u septembru niže za 4.7 posto nego u istom mesecu prošle godine, nakon 3.3 odsto pada u avgustu. Sveža hrana poskupela je za 6.6 posto, znatno blaže nego u avgustu kada je cena bila 7.8 posto više nego godinu dana ranije.

Rast cena usluga usporio je s 5.5 na 4.7 posto. Kad se isključe cene hrane i energije, inflacija je u evrozoni u septembru iznosila 5.5 posto i bila je niža za 0.7 postotnih bodova u odnosu na avgust. Niža stopa osnovne inflacije odražava blaže poskupljenje industrijskih proizvoda i usluga. Slovačka je i u septembru beležila najsnažniji rast potrošačkih cena na godišnjem nivou od 8.9 posto.

Sledi Hrvatska sa stopom inflacije u septembru, merenom HICP-om, od 7.3 posto, znatno nižom nego u avgustu kada je dosezala 8.4 posto. Time se rast cena u mesecu na izmaku izjednačio s prošlogodišnjim martom. Na mesecnom niovu cene merene HICP-om pale su u septembru prvi put od kraja prošle godine, za 0.7 posto. U avgustu bile su porasle za 0.4 posto, pokazuje izvešraj Eurostata. Indeks potrošačkih cena Državnog zavoda za statistiku (DžS) pokazuje pak da su u septembru cene u Hrvatskoj porasle za 6.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, nakon 7.8-postotnog rasta u avgustu. Na mesečnom nivou uvećane su u septembru za 0.4 posto.

Najbliža Hrvatskoj po rastu cena na godišnjem nivou, merenom HICP-om bila je u septembru Slovenija sa stopom inflacije od 7.1 posto, pokazuju Eurostatove tablice. Daleko najblaži rast potrošačkih cena u odnosu na prošlogodišnji septembar beležila je Belgija, od 0.7 posto. Slede Grčka i Finska, s 2.4 odnosno tri posto. Cene su na godišnjem nivou pale samo u Holandiji za 0.3 posto, pokazuju procene Eurostata, prenela je Hina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)