Beograd se vraća na mapu kongresnih destinacija – Sava centar isti, a opet drugačiji

Promo

25. 08. 2023. u 10:00

Već početkom novembra na mapu kongresnih destinacija vraća se Sava centar, nekada jedan od deset najboljih kongresnih centara u svetu. Sa njim i Beograd kao destinacija postaje interesantnija organizatorima najrazličitijih poslovnih skupova iz celog sveta, koji na svim meridijanima traže idealno mesto za svoje događaje.

Београд се враћа на мапу конгресних дестинација –  Сава центар исти, а опет другачији

Foto: Promo

Iza temeljne rekonstrukcije stoji kompanija Delta Real Estate, koja je najpre krajem 2020. postala vlasnik ovog prestižnog objekta, a onda godinu dana kasnije počela radove na obnovi kongresnog centra.

Od izgradnje, davne 1976. godine, Sava centar, kako izgledom tako i enterijerom predstavljao je izraz najnovijih dostignuća koji je promenio vizuru Novog Beograda i od „velike spavaonice“ ovaj deo grada pretvorio u „mesto dešavanja“. Nažalost, godinama u objekat nije ulagano, prepoznatljiva staklena fasada je prokišnjavala, na nekim delovima i popucala, propuštanje velike toplote za posledicu je imalo energetski neefikasan objekat, instalacije su bile zastarele, često i van funkcije, enterijer polomljen… Zbog toga je za inženjere jedan od većih izazova bio kako rekonstruisati objekat, a i očuvati njegovu autentičnost imajući u vidu vreme u kome je građen.

Foto: Promo

- Razumevanje načina razmišljanja ljudi koji su u to vreme gradili Sava centar i razloge zašto su primenili te odluke koje smo zatekli bio je izazov za nas. Morali smo dobro da upoznamo objekat i trenutno stanje kako bismo moguća iznenađenja u toku radova sveli na minimum. Putem arhivske dokumentacije, istraživanja i kontakata sa timom koji je bio angažovan tokom perioda izgradnje, ali i putem dokumentacije izvan Sava centra. Koliko god da smo iskoristili period za upoznavanje sa objektom, pravo razumevanje je došlo sa konkretnim radovima kada smo se upustili u demontažu enterijera i instalacija. Obim i složenost ovog objekta su toliki da smo na početku lako mogli da se izgubimo, kao u lavirintu. Svakom novom članu tima bilo je potrebno najmanje sedam dana samo da se upozna s koridorima za kretanje - kaže Katarina Gajić, direktorka za projektovanje i izgradnju u Delta Real Estate.

Radovi na Sava centru polako se privode kraju, u šta mogu da se uvere brojni Beograđani i gosti prestonice. U ovom trenutku realizuje se obnova takozvanog objekta A, odnosno većeg dela Sava centra koji čine kongresni deo, poslovni prostori i šoping zona. Objekat B, odnosno poznata Plava dvorana svoja vrata za prve posetioce će otvoriti u prvoj polovini sledeće godine.

Foto: Promo

- Primenili smo čitav niz rešenja koja su značajno unapredila energetsku efikasnost. Zamenili smo celu staklenu fasadu novim troslojnim staklima koja omogućavaju vrhunsku termoizolaciju, ali i maksimalnu bezbednost posetilaca. S obzirom na veliku visinu i otvorene prostore, pitanje hlađenja rešili smo primenom sistema indukcionih kanala. Ovi italijanski sistemi efikasniji su od tradiocionalnih sistema vazduha i postižu ravnomernu i idealnu temperaturu bez obzira na visinu prostora - ističe Katarina Gajić i dodaje da je u objekat trenutno u procesu dobijanja zelenog sertifikata prema BREEAM standardu. Unutar objekta planirano je zelenilo različitih vrsta, dok će prostor oko Sava centra postati prava zelena oaza.

Kosi stakleni prozori od temelja do krova znak su prepoznatljivosti Sava centra i očuvanje fasade bila je obaveza novog vlasnika imajući u vidu status kulturnog dobra pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zamena staklene fasade koja zauzima preko 7.000m² bila je poseban izazov za inženjere iz preduzeća Armont, jednog od izvođača radova, od ukupno 800 radnika i preko 50 inženjera koji su radili na obnovi.

Foto: Promo

- Nova stakla koja će krasiti Sava centar identična su kao stara, estetski i vizuelno. Sanacija je rađena prema orginalnom projektu arhitekte Stojana Maksimovića i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zadatak za nas je bio neponovljivo iskustvo jer smo savremeni način rada prilagodili vremenu gradnje objekta, a sve kako bismo u potpunosti sačuvali autentičnost - kaže Dejan Slavulj, generalni direktor kompanije Armont.

Za posetioce je bitno da će Sava centar zadržati svoju namenu, a i prepoznatljivi autentični izgled. Moći će ponovo da vide takozvani izlomljeni plafon u Velikoj kongresnoj dvorani, dugačke holove, prepoznatljivu mapu sveta, kaže Katarina Gajić. Kada bude završen i objekat B, posetioce će u foajeu ispred Plave dvorane sačekati čuveni luster, popularno nazvan nebo, a predstavlja svojevrsnu prostornu rešetku sa skoro 300 svetiljki. Išlo se dotle da će i određeni deo nameštaja, nakon reparacije, ostati sastavni deo novog enterijera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)