BANKA ENGLESKE UPOZORAVA: Hrana će ostati skupa

Novosti online

09. 08. 2023. u 22:57

RASTUĆA inflacija koja sakati britansku ekonomiju mogla bi da uspori, ali cene hrane ostaće više nego što su bile pre rasta troškova života, upozorio je glavni ekonomista Banke Engleske Huv Pil.

БАНКА ЕНГЛЕСКЕ УПОЗОРАВА: Храна ће остати скупа

Foto: Tviter printskrin

-"Nažalost, izgleda da ćemo na dane kada ćemo videti kako padaju cene hrane još pričekati, ako ih uopšte i bude u budućnosti, rekao je Pil za "Skaj njuz".

Uticaj na cene hrane u Velikoj Britaniji malo duže traje nego što smo očekivali, rekao je ekonomista Banke Engleske.

Kao uzroke on je naveo nesigurnost u lancu snabdevanja u namirnicama poput pšenice i suncokretovog ulja kao rezultat sukoba u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji, koje su podigle cene sirovina i osnovnih životnih namirnica.

Britanske kompanije odgovorile su tako što su se zarobile u skupim ugovorima, dodao je Pil, napominjući da će rast cena hrane početi da usporava kako ti ugovori budu isticali, a prerađivači hrane u Britaniji počeli da se prilagođavaju završetku poremećaja u snabdevanju.

Rast potrošačkih cena u Britaniji ostao je uporno visok uprkos naporima vlade da ukroti inflaciju, a zvaničnici i sindikati optužuju supermarkete za pohlepu i profitiranje na račun potrošača. Pil je ranije izjavio da britanska domaćinstva i kompanije moraju da prihvate da su sada siromašniji i da treba da prestanu da traže povećanje plata i podizanje cena.

-Neke firme su odlučile da nekako zaključaju kupovinu roba na međunarodnim tržištima kako bi smanjile tu neizvesnost, ali su potencijalno zaključane na prilično visokim cenama i još uvek to prenose kroz sistem u ono što mi na kraju plaćamo u prodavnicama, objasnio je Pil.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)