MINISTAR MALI U INFO JUTRU: Moje obećanje svima vama i svim građanima je - lepša i uspešnija Srbija!

Novosti online

28. 07. 2023. u 09:10

MINISTAR finansija, Siniša Mali gost je Info jutra na Informer TV, gde će govoriti o svim novim ekonomskim merama.

МИНИСТАР МАЛИ У ИНФО ЈУТРУ: Моје обећање свима вама и свим грађанима је - лепша и успешнија Србија!

Foto: Prinstrkin

Kako je već prethodno najavljeno, građane Srbije do kraja godine očekuje povećanje minimalca, ali i novo povećanje plata i penzija.

Ministar je na početku istakao da je korona uticala na globalnu krizu, ali da je u njoj Srbija pokazala svu voju snagu i odgovornost.

- Mnoge veće i razvijene zemlje nisu znale šta i kako, mi smo prvi u regionu obezbedili vakcine, repiratore, napravili bolnice. Prvi smo i rekli, hajde da pomognemo građanima sa 100 evra. Dakle, od jednom je država pokazala da je tu i da građani na nju mogu da se oslone - istakao je ministar za Informer TV.

Prem a njegovim rečima, nakon koprone, javila se energetska kriza, inflacija, konflikt u Ukrajini, i Srbija je prošla kroz teške mere fiskalne konsolidacije. Istakao je posebnu zahvalnost za penzionere, koji su imali razumevanja za tešku situaciju, ali je Srbija je krizu dočekala potpuno spremna.

Foto: Printskrin

- Uprkos pomoći građanima, zadržali smo makroekonomsku stabilnost. Više puta sam pričao o tome, ali ne vredi. Apsolutno smo stabilni, imamo novac na računu - poručio je ministar nakon pitanja novinara o tome kako su pojedini mediji objavili da je Srbija među najzaduženijim državama.

Kako je istakao, mnogo veće i razvijenije zemlje, trpe posledice globalne krize, gore nego Srbija. Dodao je i to da je ukupan BDP Srbije znatno porastao u poslednjih 11 godina, koji se prema njegovim rečima duplirao.

- To je pokazatelj snage naše ekonomije i ekonomske politike. Kada pogledate BDP, vidite da su porasle prosečne plate, a do kraja godine će rasti. Obećanje koje smo dali do 2025. da prosečna plata bude 1.000 evra, biće ispunjeno. Takođe, povećaćemo i penzije - poručio je ministar Mali.

Govoreći o nezaposlenosti Mali je istakao da je svake godine sev manja, otvaraju se nove frabrike i stvaraju nova radna mesta.

Ono na šta je posebno ponosan je činjenica da Srbija privlači i veliki broj stranih investicija.

Kako kaže Srbija je pokazala da je u doba najveće krize ikada pokazala da ume da pobeđuje u onome u čemu nikada pobeđivala nije.

- U vreme korone ostvarili smo najveći PDB - ponosan je ministar Mali. Dodao je i to da sve što država uspe da uštedi, trudi se da vrati građanima kroz jednokratne pomoći.

Ministar ističe da Srbija nije zaustavila ni jednu investiciju, te najavio da će do 2025. biti gotova brza pruga i do Budimpešte. Kako je već predsedni najavio kreće se i u rekonstrukciju pruge do Niša.

Ministar je govorio i o nedavno usvojenom zakonu za pomoć majkama od 10.000 dinara

- Obećanje koje smo dali ispunjavamo. Zakon smo usvojili, prijave kreće 20. avgusta i trajaće do 15. septembra i vrlo je jednostavno. Do prvog oktobra biće isplaćeno... Mi četvrtu godinu zaredom isplaćujemo jednokratne pomoći - kaže ministar.

Istakao je da za amnje od mesec dana kreće povećanje plata za medicinare i medicinske radnike, te dodao da im sledi još jedno u januaru.

- U januaru ove godine već smo povećali plate za 12,5 odsto svima u javnoj upravi - kaže Mali. Poručio je da i kad se uporede plate u onosu na prišlu godinu vidi se porast, te Srbiji ne pada promet uprkos svim otežavajućim okolnostima za koje nije kriva poput infalcije izazvane ratom.

Prema rečima ministra, u prvih 6 meseci godine očekivan je minus, ali ipak je državna kasa završila u plusu za 110 milijardi dinara.

- Mi nismo zaustavili ni jednu kapitalnu investiciju. Izglasali smo dodatno finansiranje za mnoge puteve i objekte, zdravstvo, kliničke centre, nabavku opreme, dakle ne stajemo. Država treba da uradi sve za rast za BDP, jer ako država uspe i privatne investicije će to da prate - pojasnio je ministar.

Ministar Mali o EKSPU 2027.

Kako ekonomija naše zemlje nije opala u godinama krize 2020/21, stvorili su se uslovi za povećanje plata i penzija.

- Moramo da se posvetimo otvranju noih radnih mesta, da se borimo za svaku fabriku, svaki kilometar puta, za bolju Srbiju i da za par godina budemo dosledan domaćin EKSPU - kaže ministar, dodavši da će 2027. Beograd biti centar sveta.

Foto: Prinstrkin

Na EKSPU će celi sveti biti u Srbiji, i to je simbol svih problema i svega kroz šta prolazimo, ponosno je poručio ministar Mali, istakavši još jednom kako je to najveći uspeh i dokaz vrednog rada.

- Sada već vidimo ogromnu zainteresovanost, a mi ćemo onda da predstavimo sebe u što boljem svetlu. Gledamo da do tada završimo što više auto-puteva, metro, novi nacinalni stadion, da izgradimo hotele i stambene zgrade... Otvarate nove delove grada, privlačite investitore, dakle kroz imidž i konkuretnost otvarate nova radna mesta, samim tim dolaze i veće plate, veće penzije i to vam je taj održivi krug - ističe Mali.

Kako kaže pripremni radovi su već krenuli, i Srbija je postala jedno veliko gradilište. Poručio je da se paralelno sa objektima gradi i pruga koja će sve to povezati.

Metro je ogroman projekat

Na Makiškom polju se uveliko radi. Prema rečima ministra do kraja godine, možda koji mesec posle, trebale bi da počnu sa radom 4 stanice.

- To je ono što građani Srbije očekuju decenijama unazad. Kada imate neke snove, želte da ih ostvarite i verujete u sebe, onda dajete sve od sebe za to. Da je bilo lako napraviti metro to bi već neko i uradio. Nije bilo lako izgraditi ni Beograd na vodi, ni auto-put Miloš Veliki - kaže Mali.

Ništa neće bit promenjeno u ekonomskoj politici, i u suptini naše politike je običan građanin Srbije, i gledamo da njemu bude iz dana u dan bolje, dodao je ministar.

Pomoć oboleloj deci

- Ako pogledate kao posmatrate bogastvo jedne zemlje, to je po podršci posvećenoj onima kojima je najpotrebnije. Sada imate veliki broj dece kojima država pokriva troškove u inostranstvu, ulažemo dosta i u retke bolesti, kao što ste videli na primeru malog Lava. Po tome se vidi snaga naše ekonomije, ali i društva - kaže Mali.

Kako ističe, malim koracima želimo ostvariti velike pomake u Srbiji.

Povećanje penzija

Kumulativno, prema rečima ministra, penzije će do januara 2024. biti povećanje 55,8 odsto u donosu na period pre dve godine.

- 390 evra biće prosečna penzija u januaru,a  do 2025. biće 430/450 evra. Apsolutno smo po planu i u dinamici da to ostvarimo - kaže Mali, te ističe da opoziciji ne odgovara to što Srbija sada zna kako da radi i podstiče razvoj.

Dodao je i to kako je u periodu vladavine opozicije zaduženost bila veća, te da su plate i penzije bile znatno manje bez ikakvih tendencija rasta.

- Ne znaju šta kažu više, pa kažu da BDP ne gledamo u evrima, ali i kad se prebaci u dinare situacija je ista. Ajte da nas manete vaše ekonomske politike i komentara. Srbija pobeđuje, apsolutno smo stabilni, sve obaveze plaćamo u dan, i gledamo da povećamo plate i penzije, a mi svoja obećanja ispunjavamo. Ništa nije lako, ali volimo našu zemlju dovoljno i dovoljno se borimo za nju - kaže ponsno ministar.

Pomoć majkama i bebama

Prema rečima ministra, Srbija je izašla sa novom merom od 20.000 evra za majke kako bi sebi obezbedile krov nad glavom.

- Kada se desilo da država pokoloni po 20.000 evra svakoj majci? U decembru ide opet jednokratna pomoć majkama, ali i jednokarten pomoći mladima su takođe olakšice za roditelje - pojasnio je ministar.

Kada je upitanje pomoć za đake, ministar kaže da je sva politika Srbije usmerena ka tome da našoj deci bude bolje.

- Jedan od većih problema koje imamo je da nemamo radnu snagu, te moramo da uvozimo. Zato se trudimo obezbediti što bolje obrazovanje i uslove školavanja kako bis e rešio problem nedostatka radne snage. Dakle, nakon 2027. nebo je granica ako uspemo da potezima na mikronivou doprinesemo slici uspešne Srbije. Ne predajemo se, i moje obećanje svima vama i svim građanima je - lepša i uspešnija Srbija! - poručuje Mali.

Viđenje ministra nakon EKSPA

- Apsolutni lide ru ovom delu evrope nakon 2027., samo moramo da nastavimo borbu. Nadam se da ćemo naći i rešenje za krizu na Kosovu i Metohiji. Ako se reši sukob u Ukrajini, stvari bi se veoma brzo popravile, čak i u jednom danu - istakao je ministra.

Pregovaro se o nekoliko sporazuma za slobodnu trgovnu, kako bi mogli da izvozimo svoje proizvode u zemlje sa milionskim stanovništvom.

- Najvažnija karakteristika Vlade Srbije, je što vodimo računa os vakom dinaru i da smo potpuno usmereni ka rastu i podizanju životnog standrda. Svako obećanje koje damo, mi ćemo i ispuniti - kaže Mali.

Za kraj je poručio da je životni standard porastao, da ljudi rade više ali više i zarađuju.

- Ne treba da gledamo gde ćemo biti mi, već naša deca, kako je rekao šeik Mohamed kada je bio u poseti predsedniku - zaključio je ministar Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (55)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)