SINIŠA MALI: Bord direktora MMF potvrdio prvu reviziju aranžmana sa Srbijom uz ocenu da su ekonomski rezultati impresivni

Novosti online

28. 06. 2023. u 23:06

ODBOR izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata stend-baj aranžmana sa Srbijom, a potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da je to još jedna potvrda ispravnosti naše ekonomske politike i strukturnih i institucionalnih reformi koje sprovodimo.

СИНИША МАЛИ: Борд директора ММФ потврдио прву ревизију аранжмана са Србијом уз оцену да су економски резултати импресивни

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

MMF je konstatovao da Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program i da je makroekonomska stabilnost očuvana uprkos nestabilnom ekonomskom međunarodnom okruženju.
 
MMF navodi da je Srbija tokom poslednje decenije, uprkos spoljnim šokovima, postigla impresivne ekonomske rezultate koji odražavaju njenu snažnu ekonomsku politiku. Takva politika, kako se navodi, podržala je snažan rast, nisku inflaciju i smanjenje javnog duga.

-Kao rezultat toga, prihodi su porasli, zaposlenost se povećala, a siromaštvo opadalo. Veliki i raznovrsni prilivi stranih direktnih investicija pokrili su deficit tekućeg računa. Pandemija kovida 19 uticala je na rast, ali se ekonomija brzo oporavila 2021. godine uz podršku snažnog paketa mera politike, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka u Vašingtonu.

U objavljenom izveštaju navodi se i da su sukob u Ukrajini, kao i problemi u energetskom sektoru, imali uticaj i na srpsku ekonomiju, te da je inflacija premašila targetirane ciljeve ali se, kako je navedeno, očekuje da se do kraja godine smanji na oko osam procenata i predviđa da će se 2024. godine vratiti u okvire ciljnog opsega Narodne banke Srbije.

MMF

-U okviru stend-baj aranžmana, makroekonomske neravnoteže su već počele da opadaju, a devizne rezerve su na vrhuncu, navodi MMF i dodaje da se projektovanim fiskalnim deficitom, za koji se očekuje da neće premašiti tri odsto BDP u ovoj godini, podržava opadajuća putanja inflacije i dalje smanjenje javnog duga.

U izveštaju se navodi i da reforma energetskog sektora ostaje ključni zadatak. Navodi se i da je novi zakon o državnim preduzećima (SOE) usklađen sa najboljim praksama OECD-a i da pruža snažnu osnovu za reformu upravljanja u energetskom sektoru  i šire.  Navodi se i da je paralelno, postignut značajan napredak u poboljšanju strukture i upravljanja energetskim državnim preduzećima.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da u ovim teškim godinama posebno važna podrška renomiranih međunarodnih institucija.

-To za nas znači sigurnost, to je važna podrška da sve postignute rezultate održimo uprkos ekonomskim pritiscima, jer smo puno i naporno radili da započnemo sveobuhvatne reforme, da Srbiju izvučemo iz visoke stope nezaposlenosti, niskog standarda građana, niskog nivoa investicija, sporog razvoja. Aranžman je doza sigurnosti da nastavljamo u istom, dobrom pravcu, rekao je Mali.

Ministar Mali je naglasio da su naše javne finansije u potpunosti stabilne, da postižemo dobre ekonomske rezultate, uprkos svim izazovima sa kojima se, kao i ceo svet, suočavamo, te da nastavljamo sa započetim reformama i poboljšanjem privrednog ambijenta u našoj zemlji.

-Javni dug nam je daleko ispod nivoa Mastrihta, na nivou od 51,3 odsto, stopa nezaposlenosti je na rekordno niskom nivou, u prvom kvartalu ove godine smo ostvarili privredni rast od 0,7 odsto, dok su neke jače ekonomije od naše ušle u recesiju. Istovremeno, očuvali smo poverenje investitora i do 20. juna privukli više od 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, naveo je Siniša Mali.

Misija MMF je krajem marta i početkom aprila boravila u dvonedeljnoj poseti Beogradu, povodom prve revizije Stend-baj aranžmana.

Srbija je tada tokom posete delegacije MMF-a dobila pozitivne ocene reformi i reformske politike koju sprovodimo, a ekonomija Srbije je ocenjena kao otpornija na krizu od mnogih drugih. Tom prilikom je navedeno da su ispunjeni svi ciljevi za dati period.

Stend-baj aranžman vrednosti 2,4 milijarde evra se sprovodi od decembra 2022. godine, traje 24 meseca, odnosno do kraja 2024. godine. Dogovoren je u oktobru prošle godine, kada je zamenio do tada aktuelni Instrument za koordinaciju politike (PCI).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (22)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!