MINISTAR SINIŠA MALI: Uprkos krizi, nijednu investiciju nismo zaustavili

Novosti online

28. 06. 2023. u 08:30

MINISTAR finansija Siniša Mali rekao je da Srbija stoji bolje nego neke veće i razvijenije zemlje sveta.

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Упркос кризи, ниједну инвестицију нисмо зауставили

Printskrin TV Pink

- Trenutno je ceo svet u ekonomskoj krizi - rat, korona... - ali ja sam ponosan na ono što je Srbija uradila. Srbija stoji bolje nego veće i razvijenije zemlje sveta. Mi svoja obećanja ispunjavamo - rekao je.

Dotakao se današnjeg otvaranja obilaznice oko Beograda. Danas imamo devet auto-puteva i brzih saobraćajnica koje se prave.

- Uprkos krizi, nijednu investiciju nismo zaustavili - naglasio je Mali.

- Pored auto-puteva, radi se brza pruga do Mađarske, grade se sistemi za kanalizaciju, fabrike za prerađivanje vode - kazao je on i podsetio da je juče otvorena fabrika Hansgroe u Valjevu.

Istakao je da svake godine dolaze milijarde evra stranih direktnih investicija.

- Srbija se razvija uprkos svemu kao i životni standard građana Srbije. Građani moraju da osete u svojim džepovima da bolje žive - rekao je dodavši da će se uskoro ostvariti novo povećanje plata i penzija.

- Imali smo preko milijardu i devet stotina evra direktnih investicija u Srbiji… To su nova radna mesta, fabrike, postrojenja, tehnologije, to je način na koji gradite ekonomiju, zato imamo stopu rasta… Srbija se razvija, uprkos svemu. Do 2025. godine će prosečna plata biti 1.000 evra, a prosečna penzija 450-500 evra. Prosvetari će imati veću platu od 5,5 odsto… Od 1. januara 12,5 odsto povećali smo platu za zaposlene u javnoj upravi -dodao je on.

Takođe se dotakao i povećanja penzija.

- Od 1. oktobra, svim penzionerima ide 5,5 odsto povećanja, od sledeće godine 14,5 odsto - istakao je Mali.

- Za šest meseci imaćemo 390 evra prosečnu penziju, 2012. bila je 204 evra, Duplo smo je povećali uprkos svim nedaćama i to sve radimo. Imamo preko 500 milijardi evra, potpuno smo likvidni, sve naše obaveze ispunjavamo na vreme - objasnio je ministar.

Takođe je naveo da se očekuje da će biti i 10.000 dinara isplate za svako dete ispod 16 godine, najmanje 1.100.000 dece će to dobiti.

Ministarstvo privrede

Mali je rekao da oba ministarstva rade zajedno već godinama, i dodaje da će privremeno obavljati funkciju ministra privrede do imenovanja novog ministra.

Devojčica prodaje krofne u Novom Sadu za pomoć ocu

Mali je rekao da se oni nisu obratili državnim institucijama za pomoć, dodaje da će, naravno, pomoći koliko budu mogli.

- Nije pitanje pomoći, novca ima, pomoći ćemo. Zamolio sam ministarku zdravlja da stupe sa njima u kontakt i da vidimo kako možemo da pomognemo. Država će, kao i uvek, pomoći i njemu - rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)