MMF ODOBRIO UKRAJINI KREDIT VREDAN VIŠE OD 15 MILIJARDI DOLARA: Isplata dela tranše momentalna

Novosti online

01. 04. 2023. u 08:50

IZVRŠNI odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je četvorogodišnji kredit za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara kao deo međunarodnog paketa podrške vrednog ukupno 115 milijardi dolara.

ММФ ОДОБРИО УКРАЈИНИ КРЕДИТ ВРЕДАН ВИШЕ ОД 15 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Исплата дела транше моментална

Foto: AP

Odluka će omogućiti trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Kijevu, navedeno je u saopštenju MMF-a, prenosi Rojters. Ovaj kredit je prvi veliki program finansiranja koji je odobrio MMF za neku zemlju zahvaćenu ratom velikih razmera.

Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja i otpis duga do 20 milijardi dolara.

Ukrajina u naredne dve godine mora da ispuni određene uslove, uključujući korake za povećanje poreskih prihoda, održavanje stabilnosti kursa, očuvanje nezavisnosti centralne banke i jačanje napora u borbi protiv korupcije.

U drugoj fazi biće potrebne dublje reforme za unapređenje stabilnosti i ranu posleratnu obnovu, vraćanje u okvire predratne fiskalne i monetarne politike, jačanje konkurentnosti i reforme u energetskom sektoru, naveo je MMF.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je novi kredit MMF-a.

- To je važna pomoć u našoj borbi protiv agresije Rusije - napisao je Zelenski na Tviteru.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen ocenila je da će paket pomoći da se obezbedi ekonomska i finansijska stabilnost Ukrajine i da budu postavljeni temelji za dugoročnu rekonstrukciju.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: PRONAĐITE RAZLIKE: U zoološkom vrtu u San Dijegu na svet došla dva mladunčeta sibirskog leoparda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KO IMA PREDNOST? Slika raskrsnice posvađala korisnike mreža - mnogi se zalete i POGREŠE