VERNICI SE OKUPLJAJU OKO KIJEVSKE LAVRE: Stigla komisija za prijem objekta, prisutna policija (VIDEO)

Novosti online

31. 03. 2023. u 10:40

VERNICI se i danas okupljaju oko Kijevsko-pečerske lavre, gde je stigla komisija za prijem objekta, piše ukrajinsko izdanje „Strana“.

ВЕРНИЦИ СЕ ОКУПЉАЈУ ОКО КИЈЕВСКЕ ЛАВРЕ: Стигла комисија за пријем објекта, присутна полиција (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

 - U Kijevsko-pečerskoj lavri se okupljaju vernici Ukrajinske pravoslavne crkve. Pored Krestovozdviženskog hrama, gde je u 6.30 počelo prvo bogosluženje, već se nalazi nekoliko stotina vernika - piše list.

Prema informaciji izdanja, u 10 sati vernici planiraju da dođu do glavnog ulaza u manastir, gde će sačekati članove komisije spomenika „Kijevsko-pečerske lavre“ i neće im dozvoliti pristup objektima.

Trenutno se oko 15 naoružanih pripadnika policije nalazi ispred Kijevsko-pečerske lavre.


U kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi su saopštili da su juče članovi komisije na prijemu imovine Kijevsko-pečerske lavre napustili teritoriju manastira i nisu ni započeli proceduru. Prema informacijama crkve, članovi komisije planiraju da obnove postupak tokom današnjeg dana.

Ranije je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da su vlasti poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC.

Spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ zatražio je pokretanje postupka o „zapleni imovine“ manastira, navodi se na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine. Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije N. N. lica.

Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je juče. Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) je rekao da ne može biti kompromisa na ovu temu i da nije moguć jednostran raskid ugovora o iznajmljivanju objekata Lavre, već da je potrebna odluka suda.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)