DOKUMENT UKRAJINSKE VLASTI URUČEN STAREŠINI KIJEVSKO-PEČERSKE LAVRE: "Sumnjiče me za saradnju s Rusijom i raspirivanje međuverske mržnje"

Novosti onlajn

01. 04. 2023. u 08:35

STAREŠINA Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio je da mu je uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom.

ДОКУМЕНТ УКРАЈИНСКЕ ВЛАСТИ УРУЧЕН СТАРЕШИНИ КИЈЕВСКО-ПЕЧЕРСКЕ ЛАВРЕ: Сумњиче ме за сарадњу с Русијом и распиривање међуверске мржње

Kijevsko-pečerska lavra, Foto Vikipedija

Kako je rekao, sada će kod njega biti izvršen pretres.

- Danas u 7.30 su mi uručili dokument u kojem je navedeno za šta me sumnjiče… sada će biti izvršen pretres - rekao je on.

Kako su za Sputnjik rekli očevici, pripadnici SBU su već počeli pretres.

Pored dve tačke za koje pa može i takođe je navedeno da je proklinjao ukrajinskog predsednika, rekao je mitropolit, dodajući da je se radi o citatu iz jevanđelja.

Ranije je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da su vlasti poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC.

Spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ zatražio je pokretanje postupka o „zapleni imovine“ manastira, navodi se na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine. Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije NN lica.

Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je 29. marta. Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) je rekao da ne može biti kompromisa na ovu temu i da nije moguć jednostran raskid ugovora o iznajmljivanju objekata Lavre, već da je potrebna odluka suda.

Kako je naglasio, monasi neće napustiti lavru dok se pred sudom ne razreši to pitanje.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)