BRITANSKI "EKSPRES" OCENJUJE: Rusija postigla uspeh – sve manje zemalja sledi politiku Zapada po ukrajinskom pitanju

Novosti onlajn

01. 04. 2023. u 08:04

RUSKO rukovodstvo je uradilo ozbiljan diplomatski posao kako bi se značajno smanjio broj igrača na međunarodnoj areni koji slede politiku Zapada po ukrajinskom pitanju, piše britanski list „Ekspres“.

БРИТАНСКИ ЕКСПРЕС ОЦЕЊУЈЕ: Русија постигла успех – све мање земаља следи политику Запада по украјинском питању

Foto AP

- Prošlo je više od godinu dana od kako je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i mišljenja različitih zemalja u vezi akcija Rusije sve više se razilaze. Dok stari saveznici Moskve i dalje ostaju lojalni Rusiji, sve više država postepeno se udaljava od oštre pozicije NATO-a - navodi se u članku.

Autor konstatuje da je Rusija uspela da postigne značajan diplomatski napredak, te se broj zemalja koje osuđuju njene akcije postepeno smanjuje. Pored podrške koju Moskva uživa od zemalja kao što su Belorusija, Severna Koreja i Sirija, kolumnista ocenjuje da Kina „postaje sve otvorenija u svojoj podršci Rusiji o čemu svedoči i prošlonedeljna poseta predsednika Kine Si Đinpinga Moskvi, dok neutralnost Indije takođe postaje sve upitnija“.

Pored pomenutih krupnih igrača, menjaju se stavovi prema ruskoj specijalnoj operaciji i među „nesvrstanim“ i neutralnim zemljama, navodi list.

- Rezultati analize koju je sprovela naučno-analitička kompanija 'Ekonomik intelidžens junit' pokazali su da se godinu dana nakon početka SVO broj zemalja koje aktivno osuđuju akcije Rusije smanjio sa 131 na 122. To znači da u ovom momentu u zemljama antiruskog bloka, na čelu sa SAD i EU, živi svega 36,2 odsto svetske populacije, dok u 'neutralnim' zemljama živi 30,7 odsto svetske populacije - navodi se u članku.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)