ČVARCI U RADNJI VREDNIJI OD BIFTEKA: Koliko sada košta tradicionalan srpski proizvod

E.B.T.

03. 02. 2023. u 16:06

NEKADA sirotinjska hrana sada je skuplja od junećeg bifteka. Kilogram čvaraka u pojedinim trgovnskim lancima dogurao je do 4.033 dinara. Građani su ovih dana bili šokirani kada su na društvenim mrežama videli objavu da u jednom marketu biftek košta 4.488 dinara za kilogram, dok se inače može naći za 2.800, a od cene čvaraka mogu samo da zaneme.

ЧВАРЦИ У РАДЊИ ВРЕДНИЈИ ОД БИФТЕКА: Колико сада кошта традиционалан српски производ

Foto: Instagram printskrin

U jednom trgovinskom lancu pakovanje "duvan" čvaraka, od 150 grama, dostiglo je 605 dinara, što znači da bi za kilogram trebalo izdvojiti 4.033. U drugim megamarketima kutija istog brenda se može naći od 460 do 580, a pre dva meseca je koštao od 320 do 510 dinara.

Računajući po kilogramu, sva pakovanja čvaraka bez obzira na proizvođača i vrstu, da li su u pitanju obični ili duvan, kreću se od 2.510 do 4.033 dinara, dok je početkom decembra za njih trebalo izdvojiti od 2.300 do 3.400 dinara. To znači da su za 60 dana poskupeli od 210 do 633 dinara. Kilogram ove namirnice sa oznakom robne marke može se naći i za 1.700 dinara. Ista količina običnih čvaraka u rinfuzu u trgovinskim lancima košta 2.190, a duvan 3.030 dinara. Na zelenim pijacama su jeftiniji, kilo običnih se prodaje za oko 1.800, a duvan za oko 2.200 dinara.

Osim čvaraka, skočila je i cena svinjske masti i slanine. Kilogram pakovanja masti u marketima uglavnom se kreće od 540 do 600 dinara, a ovaj proizvod je u jednom trgovinskom lancu jeftiniji, košta 400 dinara. Potrošači za kilo slanine, u zavinosti od vrste i proizvođača, plaćaju od 1.000 do 2.511 dinara. Takozvana slajs pakovanja, odnosno nasečene šnite ove namirnice su "paprena". Tako se 100 grama slanine i pančete kreće od 280 do 375 dinara.

Kako stručnjaci objašnjavaju za "Novosti" na skok cena čvaraka uticala je velika potražnja i činjenica da nema dovoljno svinja. Agroekonomista, Žarko Galetin, kaže da je ova namirnica poskupela više nego sve ostale kategorije mesa.

- Potražnja je velika, ali treba imati u vidu da je to sezonska roba, interesantna je do marta - objašnjava Galetin. - Nekada je to bilo meso van svake klase koje ne može ni za šta drugo da se upotrebi, a sada se čvarci prave od kvalitetnijeg mesa, a "duvan" su postali svojevrsni brend.

On navodi da je na rast cene ove namirnice, osim velike potražnje, uticao i mnogo skuplji tov. Agroekonomista Milan Prostran navodi da nutricionisti ponovo ukazuju da je zdravije konzumiati čvarke i mast, što utiče na rast potražnje, a time i skok cena ovih proizvoda. S druge strane, kako navodi proizvodnja svinja je sa pet miliona koliko je iznosila devedesetih godina, pala na dva miliona.

- Jednostavno, manje svinja manje čvaraka, a veća potražnja - objašnjava Prostran. - Takođe, od rase svinja koje se danas gaje u Srbiji mali je procenat masnijeg dela, slanine. I od tako malog procenta koji se dobije, vrlo mali deo ide u čvarke, a uglavnom se koristi za pančetu. Ima kvalitetnijih čvaraka, koji imaju više mesa, kao što su "sprža" i "duvan" i oni su skuplji.

On smatra da se najveći deo čvaraka, masti i slanine kod nas proizvode domaćinstva i da se na tržište plasiraju uglavnom preko pijaca i raznih manifestacija, vašara. Najmanji deo koji ide u trgovinske lance, kako dodaje, dolazi iz velikih klanica.

I KOBASICE ODOŠE U NEBESA

ČITAOCI "Novosti" požalili su se našoj redakciji da su i čajne kobasice značajno poksupele. U zavisnosti od proizvođača i da li je u pitanju akcijska ili redovna cena, kilogram ovog proizvoda u rinfuzu košta od 920 do 1.800 dinara. Od sličnih vrsta kobasica, najskuplja je izletnička čija se cena kreće od 1.800 do 2.600 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024