NEMAČKI KANCELAR ŠOLC: Namerno nismo uveli sankcije protiv ruskog gasa

P. Z. S. / ria.ru

11. 11. 2022. u 23:12

NEMAČKA nije uvela sankcije gasu iz Rusije, jer mnoge zemlje zavise od ruskih snabdevanja, izjavio je u petak nemački kancelar Olaf Šolc.

НЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР ШОЛЦ: Намерно нисмо увели санкције против руског гаса

Foto: Profimedia


-Nismo uveli sankcije za gas. Nema sankcija protiv gasa. Ni Nemačka, ni EU, ni zemlje G7 nisu uvele sankcije, rekao je on u TV programu NDR vor Ort.

Prema njegovim rečima, to je urađeno namerno, jer je Berlin znao koliko zemalja zavisi od ruskih snabdevanja i nije želeo da im pravi „teškoće“.

-Mi smo dobili samo polovinu gasa iz Rusije. Drugi su zavisni od 80-90 odsto, a u mnogo čemu se to desilo istorijski – zato što se nalaze dalje na istoku i njihova infrastruktura je izgrađena na ovaj način, objasnio je političar.

U ovom trenutku ruski gas uopšte ne dolazi u Nemačku, dodao je on. Međutim, Berlin je predvideo ovu situaciju, pa su skladišta gasa popunjena uz pomoć diversifikacije izvora energije, naglasio je Šolc.

Od početka rata u Ukrajini, Zapad je pojačao pritisak sankcija na Rusiju, što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Ruski predsednik Vladimir Putin je, komentarišući ideju Zapada da ograniči cene ruskih energenata, rekao da Rusija neće isporučivati ništa u inostranstvu ako bi to bilo u suprotnosti sa sopstvenim interesima.

Istovremeno, od leta EU i zemlje G7 razgovaraju o mogućnosti uvođenja gornje granice cena ruskog gasa, pre svega kako bi se u okviru sankcija smanjili naftni i gasni prihodi ruskog budžeta. Bilo je i predloga da se uvedu ograničenja troškova za sav gas koji se uvozi u EU. Međutim, prema izveštajima zapadnih medija, ovaj predlog još nije dobio široku podršku ministara energetike Unije.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere