ČUVENI EKONOMISTA DOKTOR DUM: Treći svetski rat je već počeo, svet će se podeliti na dva dela

P. Z. S. / rt.com

05. 11. 2022. u 19:09

NOVI svetski rat je praktično u toku, "Svakako u Ukrajini i sajberspejsu", objasnio je ekonomista Nuriel Rubini.

ЧУВЕНИ ЕКОНОМИСТА ДОКТОР ДУМ: Трећи светски рат је већ почео, свет ће се поделити на два дела

Foto AP


Prošle nedelje, profesor Njujorškog univerziteta je u intervjuu za Der Špigl naveo neke od najakutnijih problema na svetu.

Podsećajući na nedavni događaj, čiji je domaćin bio Međunarodni monetarni fond, on se osvrnuo na istoričara Najla Fergusona koji je u jednom govoru rekao “da bismo bili srećni da imamo ekonomsku krizu kao 1970-ih — a ne rat kao 1940-ih“.

Govoreći o velikim globalnim pretnjama, Rubini je pomenuo tekući sukob između Rusije i Ukrajine, dodajući da su i Iran i Izrael „na kursu sudara“.

-Čitao sam da Bajdenova administracija očekuje da će Kina napasti Tajvan pre nego kasnije, rekao je ekonomista, sumirajući da je „Treći svetski rat već počeo“.

Rivalstvo između Vašingtona i Pekinga podstiče napetost u velikoj meri, primetio je Rubini, dodajući da su SAD zabranile izvoz određenih poluprovodnika u Kinu i da vrše pritisak na evropske nacije da prekinu trgovinske veze sa zemljom iz razloga nacionalne bezbednosti. On smatra da se preti raspad globalizovanog sveta.

-Trgovina, finansije, tehnologija, internet: sve će se podeliti na dva dela, predvideo je on.

Nije bilo jasno da li će nesavezničke nacije izabrati stranu SAD u konfrontaciji, rekao je on.

-Pitao sam predsednika jedne afričke zemlje zašto dobija 5G tehnologiju iz Kine, a ne sa Zapada. Rekao mi je, mi smo mala država, pa će nas ionako neko špijunirati. Onda bih mogao da uzmem i kinesku tehnologiju, jeftinija je, otkrio je ekonomista za Špigl.

Profesor je zabrinut da politički sistemi u SAD i Evropi možda neće moći da se izbore sa problemima, što će dovesti do porasta desničarskih vlada.

Nurijel Rubini je postao poznat zbog toga što je predvideo finansijsku krizu 2008-09. i zbog toga je nazvan "doktor Dum" Vol Strita (berze).

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)