PELET NE PRODAJU DOK NE POSKUPI! Domaća preduzeća na zalihama čuvaju 100.000 kubika sirovine, čekaju "bolje prilike"

E. B. TALIJAN

26. 09. 2022. u 13:00

GRAĐANI koji koriste pelet zabrinuti su kako će se ove zime grejati, jer tog ogreva nema gotovo nigde u Srbiji.

ПЕЛЕТ НЕ ПРОДАЈУ ДОК НЕ ПОСКУПИ! Домаћа предузећа на залихама чувају 100.000 кубика сировине, чекају боље прилике

Foto N. Skenderija

Kako "Novosti" saznaju, proizvođači peleta na zalihama imaju oko 100.000 kubika sirovine, odnosno drva, koje čuvaju, čekajući bolje prilike na tržištu. Podsetimo, Vlada je u cilju stabilizacije "zamrzla" maloprodajnu cenu ekološki prihvatljivog ogreva na maksimalnih 38.000 dinara po toni i zabranila njegov izvoz.

Na stovarištima kažu da im se u ovim okolnostima ne isplati da trguju peletom. Kažu da je potražnja za ogrevom dodatno skočila kada je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio mobilizaciju, jer se ljudi plaše da sledi katastrofa i da neće biti ni struje ni gasa, ničega.

Drva ima u prodaji, ali kubik dostiže cenu od 11.000 do 12.000 dinara. To je građanima skupo, jeftinije je da se greju na struju. Zato postoji opasnost da bi svi potrošači koji koriste pelet i drva, a ne obezbede taj ogrev, mogli da pređu na električnu energiju što bi ugrozilo naš elektroenergetski sistem. Ivana Stojković iz Beograda obratila se našoj redakciji sa molbom da joj pomognemo da pronađe pelet, ali nismo u tome uspeli.

- Nigde ga nema - kaže Stojkovićeva.

- Zvali smo jednog od najvećih proizvođača koji ima svoju maloprodajnu mrežu, rekli su da se javimo od ponedeljka. Ne verujem da će od toga biti nešto. Već dugo pokušavamo da kupimo pelet. Bili smo ugovorili cenu sa jednim stovarištem pre onog drastičnog poskupljenja. Ali su onda oni podigli cenu i to je bilo van pameti, nismo bili u mogućnosti da toliko platimo.

Proizvođači ogreva kalkulišu sa cenama i robom , Foto I. Marinković

Kako nam objašnjava dobar poznavalac prilika na tržištu, proizvođači peleta se nadaju da će Vlada podići cenu tog ogreva, a takođe se bore da dobiju pravo na izvoz i zato nerado plasiraju robu u prodaju.

- U Nemačkoj je cena u maloporodaji dostigla gotovo 1.000 evra po toni, dok je u nabavci oko 800 evra - navodi naš sagovornik. - Oni pokušavaju da sebi obezbede bolju zaradu, jedan od razloga je i što su opterećeni velikim dugovima.

Prema njegovim rečima, Vlada je uspela sa ograničenom cenom od 38.000 dinara po toni peleta da zaštiti interes kupaca, ali interes proizvođača je suprotan.

VARAJU INSPEKCIJU

PROIZVOĐAČI peleta su se dosetili kako da doskoče inspekciji i da na zalihama zadrže velike količine drva, dok čekaju bolje prilike na tržištu.

- Kada dođe inspekcija oni se pravdaju da je mašina navodno u kvaru i da zato sirovina, odnosno drvo stoji na zalihama, a da će početi proizvodnju peleta čim se popravi - ističe naš sagovornik. - Ne postoji način da se utvrdi da oni to neće da urade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)