KILOVATI JEFTINIJI OD PELETA! Pavlović: Građani se okreću grejanju na struju

S. M.

10. 09. 2022. u 07:33

RAST cena ogreva, od peleta, drveta, pa gasa doveo je mnoge građane u Srpskoj u poziciju da se okreću grejanju na struju jer prema sadašnjim cenama ogreva, električna energija je najisplativija, kaže za "Novosti" Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

КИЛОВАТИ ЈЕФТИНИЈИ ОД ПЕЛЕТА! Павловић: Грађани се окрећу грејању на струју

Foto D. Milovanović

- Jedino bolja kombinacija od samog grejanja na struju je ukoliko postoji mogućnost da se kombinuje struja i drvo. Ali, nažalost, naša domaćinstva su se odrekla šporeta, tako da sada ostaje struja kao najjeftinija opcija za građane - kaže Pavlović.

Iz jedne od banjalučkih porodica koja se već godinama greje na struju kažu da im mesečni računi ne prelaze 200 maraka i to onda kada je najveća potrošnja, u decembru i januaru.

- Uvek smo naručivali drva za 1.500 do 2.000 maraka, a sad nas cela grejna sezona košta oko 1.000 maraka. Pored toga, imamo opciju da palimo i gasimo grejanje kad hoćemo i ne moraju radijatori da rade kad nismo u kući - ističu u toj porodici.

Sagovornici objašnjavaju da su cene drveta, peleta i gasa otišle od 30 do 100 odsto i da konstantno rastu kako se godina bliži kraju, a da samo cena struje ostaje ista i to i jeste građanima sada najprimamljivije za grejnu sezonu.

Zoran Pavlović, Foto D. Pozderović

Zoran Pavlović

Inače, na terenu cena ogrevnog drveta se kreće oko 120 maraka po metru i za 30 KM je skuplje nego prošle godine. Takođe rezanje i cepanje se plaća dodatnih 10 KM po metru i ono je duplo skuplje u odnosu na prošlu godinu. Tako da ukoliko se kupi 10 metara drva, domaćina izađu oko 1.400 maraka, a većina domaćinstava kupuje po 15 metara drva za zimsku sezonu.

Sa druge strane cena peleta je 650 KM po toni i duplo je veća nego lani. Za prosečno domaćinstvo je potrebno oko tri do četiri tone peleta, a to košta od 2.000 do 2.500 KM. Cena grejanja na plin je takođe značajno poskupela i građanima već stižu uvećani računi.

Murisa Marić, predsednica Udruženja potrošača "Don" iz Prijedora, kaže da grejna sezona prazni novčanike građana jer cena ogreva konstantno raste, a kada se porede cene sa prošlom godinom može se slobodno reći da je ogrev duplo skuplji.

- Kako bi pokušali proći jeftinije građani se okreću sve više struji, jer jedno domaćinstvo da se celi mesec greje na struju dobiće račun od 150 do 200 maraka. I kada se ta cifra pomnoži sa par zimskih meseci to je mnogo manje nego da se uzima pelet ili ogrev - pojašnjava Marićeva.

Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj MH "ERS", kaže da nije iznenađen što građani stavljaju sve više na prvo mesto grejanje na struju u odnosu na druge energente.

- Struja u Srpskoj 22,5 evra po megavat-satu i najjeftinija je u regionu. I tako je godinama. Kada građani sve stave na pipir i porede račune jasno je da je struja jeste najjeftinija - ističe Vlatković.

NESTAŠICA REPROMATERIJALA

GORAN Ivanović, predsednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH, istakao je da proizvođači ne zarađuju ekstra zbog visokih cena kao što se to predstavlja u javnosti.

- Suočavamo sa dva problema, nestašicom i cenom repromaterijala. Trenutno radimo na granici rentabilnosti. Tražimo da se dozvoli izvoz peleta kako bi ostvarili profit. Trenutna cena proizvodnje po toni peleta je od 450 do 480 KM, tako da tu nema nikakve zarade - naglasio je Ivanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a