PROIZVOĐAČ ZAKOČIO SNABDEVANJE PELETOM: Inspekcije kontrolišu sve na tržištu eko-ogreva, a u Privrednoj komori navode da je popis završen

E. B. TALIJAN

19. 08. 2022. u 10:38

NADLEŽNE inspekcije su krajem prošle sedmice počele kontrolu proizvođača i prodavaca peleta i ogrevnog drveta kako bi se utvrdilo gde je zastoj u lancu snabdevanja, i zbog čega tih energenata nema dovoljno na našem tržištu.

ПРОИЗВОЂАЧ ЗАКОЧИО СНАБДЕВАЊЕ ПЕЛЕТОМ: Инспекције контролишу све на тржишту еко-огрева, а у Привредној комори наводе да је попис завршен

Foto D. Milovanović

Prethodno je Vlada u cilju stabilizacije "zamrzla" maloprodajnu cenu ekološki prihvatljivog ogreva na maksimalnih 38.000 dinara po toni i zabranila njegov izvoz.

Kako saznajemo na stovarištima, jedan od tri najveća proizvođača peleta zloupotrebljava ovu situaciju u kojoj veleprodajna cena nije ograničena. On trgovcima nudi taj ogrev po maksimalno dozvoljenih 38.000 dinara, i to bez troškova prevoza, što znači da bi prodavac bio samo na gubitku.

Već duže vreme pljušte međusobne optužbe između proizvođača peleta i rukovodstva "Srbijašuma" na čijoj strani je odgovornost za nestašicu eko-ogreva i destabilizaciju tržišta. Direktor tog javnog preduzeća, Igor Braunović, izjavio da oni za to nisu krivi, ističući da će inspekcija saznati da li pelet u nekim magacinima čeka bolja vremena za trgovce. On tvrdi da u "Srbijašumama" imaju takve informacije i da taj energent nije mogao da nestane.

S druge strane, proizvođači ukazuju da im od javnog preduzeća i dalje stiže 50 odsto od ugovorenih količina sirovine i da je to glavni razlog manjka ekološki prihvatljivog ogreva na tržištu. Mladen Stojadinović, iz Grupacije za obnovljive izvore energije Privredne komore Srbije (PKS), ističe da poreska i tržišna inspekcija upravo kontrolišu najveće proizvođača peleta i da nisu još završili nadzor.

- Inspekcija je napravili popis i potvrđena je činjenica da nikakvog peleta, ni sirovine za proizvodnju, odnosno drveta, nema u magacinima i na lagerima - kaže Stojadinović za "Novosti".

- Videli su da niko ništa ne krije. Sve što se proizvede ide odmah na tržište. Problem je u manjim isporukama sirovine proizvođačima.

Inspekcija kontroliše i prodavce peleta. Vlasnik jednog beogradskog stovarišta, Saša Petrović, kaže nam da su kod njega završili kontrolu i da su se uverili da je sva roba prodata, da nema nikakvih zaliha u magacinu.

- Nema dovoljno peleta na tržištu i mislim da će biti ogroman problem u narednih dva do tri meseca - smatra Petrović. - Mi smo sve prodali. Deo peleta je bio nabavljen skuplje iz uvoza, pa kada je Vlada ograničila cenu, na gubitku smo oko 1.500 dinara po toni.

Sada se suočavaju sa novim problemom, jer im jedan od tri najveća proizvođača nudi pelet za 38.000 dinara po toni.

- Po toj ceni da kupimo kod njih u fabrici, a da onda troškove prevoza od tog pogona do stovarišta i posle na adresu isporuke, snosi kupac - navodi Petrović. - Samo od jedne domaće kompanija kada nabavljamo pelet nismo na gubitku, i možemo da zaradimo 1.000 dinara po toni. Daleko od toga da je to dovoljno da pokrije naše troškove, plate, prevoz i sve ostalo.

Za ovakav slučaj u Privrednoj komori Srbije nisu čuli. Kako ističe Stojadinović, cene u veleprodaji moraju da budu niže, da bi tržište moglo da funkcioniše. On navodi da i sami proizvođači imaju svoju maloprodajnu mrežu, pa da ne ostane mnogo za veleprodaju.

NAJJEFTINIJI KUBIK DRVA 7.000

NA pirotskim stovarištima peleta nema dovoljno u ponudi, a ko uspe da ga nabavi, ceni od 38.000 dinara po toni, treba da doda i troškove prevoza. Kubik drva košta od 7.000 do 7.500 dinara. Sečenje bansekom i cepanje plaća se dodatnih od 700 do 800 dinara po metru.

Sečena i cepana bukovina se u Pirotu prodaju za 10.700 dinara. Zrenjanince paleta bukovog drveta košta 21.000 dinara i uglavnom ovog ogreva nema dovoljno. S druge strane, u Kruševcu ima dovoljno drva, a za kubik treba izdvojiti najmanje 80 evra. Cena bukovog drveta u Kikindi je 11.700 dinara. V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a