PELETA NEMA ZBOG MANJKA SIROVINE: Potražnja za ekološki prihvatljivim ogrevom je veća, stovarišta prazna

E. B. TALIJAN

11. 08. 2022. u 08:42

POTRAŽNjA za peletom je veća, ali ovog ogreva nema dovoljno na našem tržištu.

ПЕЛЕТА НЕМА ЗБОГ МАЊКА СИРОВИНЕ: Потражња за еколошки прихватљивим огревом је већа, стоваришта празна

Foto D. Milovanović

Vlada je "zamrzla" cenu tog energenta na 320 evra po toni, odnosno 38.000 dinara, kada je počela da premašuje 400 evra. Cilj je da se potrošačima omogući da se snabdeju za zimu, i da se izbegne da pređu na korišćenje struje. Privremeno je zabranjen i izvoz eko-ogreva, a najavljeno je da će inspekcija da kontroliše da li stovarišta i peletari poštuju vladine mere.

Mladen Stojadinović iz Grupacije za obnovljive izvore energije Privredne komore Srbije (PKS) ističe da razlog za manjak peleta na tržištu nije njegova ograničena cena, već problem sa manjim isporukama sirovine proizvođačima.

- I dalje od "Srbijašuma" stiže oko 50 odsto od ugovorenih količina - kaže Stojadinović.

- Proizvođači sve što proizvodu plasiraju na tržište.

On ukazuje da je deo proizvođača formirao svoju maloprodajnu mrežu i da za njih ograničenje cene na 38.000 dinara po toni ne predstavlja problem. Kada bi "Srbijašume" isporučivale sve ugovorene količine, cena bi, kako navodi, mogla da bude i niža.

- Međutim, trgovci se teško uklapaju - objašnjava Stojadinović.

- Naročito oni koji nabavljaju pelet iz uvoza, jer je svuda skuplji nego kod nas. Jedna od mera koju bi Vlada mogla da razmotri je da ukine PDV na ovaj energent.

Prema njegovim rečima, u maloprodajnoj mreži velikih proizvođača prave se spiskovi zainteresovanih potrošača za kupovinu i isporuka se realizuje za pet do šest dana.

U skladu sa uredbom Vlade, "Srbijašume" su povećale cene drvne robe za 15 odsto. Kako Stojadinović objašnjava, to javno preduzeće nije moglo da ugovori seču i izvlačenje drva i da se uklopi u prethodnu, nisku cenu koju im je država odobrila.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je najavila da će inspekcija u narednom periodu da kontroliše učesnike na tržištu kako bi se osiguralo poštovanje mera koje je Vlada usvojila.

- Sada predstoje aktivnosti da se pomogne "Srbijašumama" kako bismo imali dovoljno sirovog drveta - kazala je ministarka. - Dodatno, inspekcija će kontrolisati i peletare i skladišta, jer ne možemo da dozvolimo da nekoliko stotina hiljada domaćinstava pređe da se greje na struju zbog problema sa drugim energentima.

Kako objašnjava, više od 110.000 domaćinstava koristi pelet, a preko 700.000 ogrevno drvo. Ukoliko ne mogu da dođu do ogreva, onda je to udar na energetski bilans, jer će više od 800.000 ljudi početi da se greje na struju. Nedavno je formirana i Radna grupa, koja će zajedno sa drugim institucijama i državnim organima da kontroliše sprovođenje odluka Vlade o ograničenoj ceni i zabrani izvoza peleta i određenih vrsta drvne robe.

U EVROPI KOŠTA I DO 700 EVRA

NA drugim tržištima pelet je mnogo skuplji nego kod nas. Mladen Stojadinović iz Privredne komore Srbije navodi da se u pojedinim evropskim zemljama cena ovog ogreva u maloprodaji kreće oko 500, 600, čak i 700 evra po toni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)