ENERGETSKA KRIZA DRMA NAJJAČU EVROPSKU EKONOMIJU: Nemačka pregovara o nacionalizaciji tri gasne kompanije

P. Z. S. / ria.ru

15. 09. 2022. u 20:51

NEMAČKA je u kasnoj fazi pregovora o nacionalizaciji gasnih kompanija Uniper, VNG AG i Securing Energy for Europe GmbH (ranije Gasprom Germanija GmbH), javio je Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА ДРМА НАЈЈАЧУ ЕВРОПСКУ ЕКОНОМИЈУ: Немачка преговара о национализацији три гасне компаније

Foto AP


-Nemačka je u kasnoj fazi pregovora o kupovini Unipera SE i još dva velika uvoznika gasa u istorijskom potezu da se izbegne kolaps energetskog tržišta zemlje, piše Blumberg.

Kako navodi agencija, prestanak isporuka gasa preko Severnog toka donosi ogromne gubitke nemačkim kompanijama, jer ih primorava da kupuju „plavo gorivo” od drugih dobavljača po povećanoj ceni. Blumberg napominje da Uniper gubi i do 100 miliona evra dnevno, dok VNG ove godine očekuje gubitke od milijardu evra.

-Sve je veoma komplikovano, sve radimo veoma pažljivo, citira Blumberg nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka.

Prethodno su nemačke kompanije tražile finansijsku pomoć od nemačke vlade. Uniper je još u julu zatražio 9 milijardi evra, dok je VNG prošle nedelje podneo molbu paket pomoći.

Securing Energy for Europe GmbH je preimenovana struktura Gasproma, Gasprom Germanija, koju je nemačka vlada preuzela pod privremenu kontrolu 4. aprila.

Uniper je nemačka energetska kompanija. Njegova osnovna delatnost je proizvodnja električne energije, kao i globalna trgovina energijom i širok portfolio gasnih sredstava, što Uniper čini jednom od vodećih gasnih kompanija u Evropi.

VNG posluje u sektoru gasa i gasne infrastrukture i ima 20 podružnica u Nemačkoj i Evropi. Zaposleno je oko 1,5 hiljada ljudi. Sedište je u Lajpcigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave