DAME VIŠE NISU RIZIČNIJE: Odluka Narodne banke zabranjuje osiguravačima različit tretman prema polovima, premije kod žena neće biti veće

B. Caranović

01. 06. 2022. u 09:11

OSIGURAVAJUĆE kuće više neće moći da prave razliku u određivanju premija za muškarce i žene. Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je nedavno Odluku o primeni faktora pola u delatnosti osiguranja, koja zabranjuje korišćenje podataka o polu osiguranika prilikom određivanja premije, od 31. decembra. Najveće razlike pravile su se kod određivanja premija za životno i zdravstveno osiguranje. U Udruženju aktuara kažu da će osiguravajuće kuće morati da koriguju cene.

ДАМЕ ВИШЕ НИСУ РИЗИЧНИЈЕ: Одлука Народне банке забрањује осигуравачима различит третман према половима, премије код жена неће бити веће

Foto Shutterstock

Odluka je doneta na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, pa će ubuduće osiguravajuće kompanije biti dužne da prilikom zaključenja novog ugovora o osiguranju obezbede jednak tretman žena i muškaraca pri određivanju premija i naknada. Kako se navodi u Odluci, troškovi koji se odnose na rizike u vezi sa trudnoćom, kao i materinstvom za vreme porodiljskog odsustva ne mogu da dovedu do razlika u premijama i naknadama između žena i muškaraca u novim ugovorima o osiguranju.

- Društvo za osiguranje dužno je da pri zaključenju novog ugovora obezbedi jednak tretman žena i muškaraca pri određivanju premija i naknada iz osiguranja - piše u Odluci.

Ovo će međutim zadati posao aktuarima koji uz pomoć matematike, statistike i finansijskih metoda proučavaju neizvesne buduće događaje, uzroke šteta, koje pokrivaju osiguravajuće kompanije. Moraće da naprave novu računicu.

Prema rečima Branka Pavlovića, predsednika Udruženja aktuara Srbije, oduvek su se koristili podaci o polu za određivanje premije, pre svega u životnom i zdravstvenom osiguranju. Cilj je bio, kako kaže, da se naplate odgovarajuće premije u skladu sa njegovim rizikom.

- Na osnovu statistike znamo da žene u proseku žive nekoliko godina duže od muškaraca - kaže Pavlović. - To znači da je verovatnoća smrtnosti muškaraca veća nego kod žena istih godina, pa je za istu osiguranu sumu, premija za dame bila manja. Sa druge strane, mlade žene troše više novca iz zdravstvenog osiguranja, naročito tokom trudnoće, zbog čega su premije zdravstvenog osiguranja za mlade žene gotovo dvostruko veće nego za muškarce sa istom sumom osiguranja. To od sledeće godine više neće biti moguće, rodna diskriminacija se ukida, tako da će umesto različitih cena osiguranja, osiguranici oba pola iste starosti plaćati istu premiju.

DETALjNA PROCENA OSIGURANIKA

LOGIČNO zvuči da se u obračunu premije životnog osiguranja jednostavno primeni prosečna smrtnost za oba pola i da ubuduće muškarci plaćaju malo manju, a žene malo veću premiju - kaže Pavlović. - Postoji opasnost da u jednoj osiguravajućoj kompaniji bude osigurano znatno više muškaraca nego žena, pa da bi se to izbeglo, moraće da se koriste složeni aktuarski modeli za svaku konkretnu osiguravajuću kompaniju da bi se odredile adekvatne cene za prosečnog osiguranika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!