POLISA I ZA UJED MAJMUNA: Osiguravajuće kuće pripremile pakete za putna zdravstvena osiguranja

B. Caranović

30. 05. 2022. u 10:55

SUDEĆI po procenama agencija, turistička sezona će se ovog leta vratiti na stanje kao pre pandemije. Pojedine osiguravajuće kuće su ove godine podigle cene zdravstvenog putnog osiguranja do 30 odsto, pre svega jer su, kako kažu, medicinske usluge u inostranstvu drastično poskupele. Putne polise koje obuhvataju i kovid skuplje su za trećinu od običnih. Osim od prehlada, povreda, stomačnih i respiratornih tegoba, osiguravači pamte i pokrenute polise za porođaje, padove sa palme, ujede majmuna, strah od foke...

ПОЛИСА И ЗА УЈЕД МАЈМУНА: Осигуравајуће куће припремиле пакете за путна здравствена осигурања

Foto M. Anđela

Uobičajena desetodnevna putovanja na lokacijama koje turisti iz Srbije najčešće biraju u Evropi iznose najmanje 1.700 dinara, paketi za četvoročlanu porodicu koštaju od 3.700, a ako pokriva i virus korone - od 4.800 dinara do oko 9.000 dinara. Time se omogućava pokriće za potencijalne neplanske troškove od nekoliko stotina ili nekoliko hiljada evra, koliko van Srbije koštaju najjednostavnije zdravstvene usluge ili neophodna hospitalizacija. Nakon potvrde zaraze virusom korona, omogućena je medicinska pomoć, terapija, bolničko i vanbolničko lečenje.

- Standardno putno osiguranje, bez kovida 19, pokriva troškove do 30.000 evra, obuhvata zdravstvenu pomoć, dijagnostiku, preglede ovlašćenih lekara, nabavku lekova, bolničko i vanbolničko lečenje u inostranstvu, kao i pregled i testiranje - kažu osiguravači. Polisa sa pokrićem od korone, kod pojedinih osiguravača obuhvata standardna pokrića u inostranstvu uz dodatnih 5.000 evra, dok je kod drugih podrazumevana standardnom polisom. U oba slučaja nije uključeno preventivno testiranje na koronu i troškovi boravka u karantinu.

Kod kompanija koje u sklopu ponude imaju i obavezno pokriće od kovida, za 10 dana letovanja polisa putnog osiguranja košta 2.300 dinara za odrasle osobe, predviđeni su popusti za decu, a najviše petoro ulazi u porodični paket.

- Što se tiče najučestalijih slučajeva u letnjoj sezoni, to su upale grla, sinuzitisi, a u Egiptu su češće gastrointestinalne tegobe zbog vode i hrane na koju naši turisti nisu navikli. U Turskoj se takođe javljaju problemi sa stomakom i alergije od sunca - kažu osiguravači.

Pojedine kuće uključuju i dodatnu zaštitu za slučaj iznenadnih nezgoda poput potrebe za pravnim ili prevodilačkim uslugama, pomoć u slučaju gubitka ili krađe putnih dokumenata, nestanka prtljaga, kašnjenja aviona... Osiguravači svojim klijentima omogućavaju razgovor sa operaterima 24 sata nedeljno. Pojedine nude i opciju telekonsultacija osiguranika iz inostranstva sa odabranim lekarom u Srbiji.

SINČIĆ OD 53 GODINE

MEĐU upečatljivijim slučajevima pokretanja polise putnog osiguranja je slučaj kada su klijenti mislili da su na ostrvu Samos videli ajkulu u plićaku i zbog toga pozvali psihologa "u pomoć". Zapravo se radilo o foki, pričaju osiguravači.

- Pošto se gospođa sa letovanja požalila da "sinčić" ima zdravstvenih problema, osiguravač je poslao pedijatra. Ispostavilo se da majka ima 87 godina a sin 53. Jednom nam je klijent prijavio slučaj iz Memfisa u Tenesiju, a kolege iz drugog osiguranja našli su lekara, ali u Memfisu u Egiptu. Jedan korisnik slao je u pola noći poruke na "viber", iako nije imao problem, već je proveravao da li stvarno radimo 24 sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)