NANEO ŠTETU VEĆU OD 500 MILIONA EVRA? Bivši direktor "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić sporazumno napustio EPS

S. B. - E. B. T

29. 04. 2022. u 06:47

DONEDAVNI direktor "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić sporazumno je prekinuo radni odnos u ovom javnom preduzeću, saznaju "Novosti".

НАНЕО ШТЕТУ ВЕЋУ ОД 500 МИЛИОНА ЕВРА? Бивши директор Електропривреде Србије Милорад Грчић споразумно напустио ЕПС

Milorad Grčić, Foto Tanjug

Pre toga je početkom godine podneo ostavku na mesto prvog čoveka EPS-a. U međuvremenu je vodio Kancelariju za saradnju sa lokalnim zajednicama u ovom preduzeću, ali je sada i definitivno napustio EPS.

Za vreme njegovog mandata vršioca dužnosti direktora dolazilo je do stalnih tenzija između rukovodstva ovog javnog preduzeća i Ministarstva energetike. Grčić je na na tu funkciju podneo ostavku nakon niza incidenata u elektroenergetskom sistemu, do kojih je došlo u decembru i januaru. Kolaps u "Termoelektrani Nikola Tesla" (TENT) desio se 11. decembra. Tada je došlo do zastoja u radu blokova i bilo je potrebno nekoliko dana da se stabilizuje snabdevanje.

Grčić je zbog ove havarije smenio četvoricu direktora EPS-a odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije. Tada je objašnjeno da je u "Kolubari" u vagone utovaran ugalj lošijeg kvaliteta, koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo, a takav nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca. Grčić je tada istakao da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru EPS-a, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgvornost za nedopustive greške u radu.

Foto Tanjug

Nakon toga je bilo još nekoliko havarija. Zbog toga što je u kratkom vremenskom periodu došlo do niza incidenata, posumnjalo se da su namerno izazvani. Ministarstvo unutrašnjih poslova i BIA pokrenuli su istragu.

Grčić je ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora EPS-a podneo 12. januara ove godine, a o toj odluci obavestio je pismom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić. U njemu je za probleme u elektro-energetskom sistemu Srbije optužio ministarku energetike Zoranu Mihajlović. Nedelju dana kasnije, Vlada ga je razrešila sa funkcije vršioca dužnosti direktora EPS-a. Na tu poziciju bio je postavljen 2016. godine.

Krivična prijava

MINISTARSTVO energetike podnelo je 20. decembra Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv tadašnjeg v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića. U ovom resoru tvrde da je Grčić, obavljajući svoju funkciju, ugrozio energetsku i državnu bezbednost i naneo štetu veću od 500 miliona evra.

Vlada je 3. marta ove godine imenovala Miroslava Tomaševića za novog vršioca dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije". On je pre toga bio izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u. Na tu poziciju je postavljen nekoliko meseci ranije, odnosno, nakon što je Grčić smenio četvoricu rukovodilaca u tom javnom preduzeću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!