TOMAŠEVIĆ NOVI DIREKTOR ELEKTROPRIVREDE: Vlada Srbije imenovala prvog čoveka srpskog energetskog giganta

E. B. T.

04. 03. 2022. u 06:55

NOVI vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" je Miroslav Tomašević. Vlada Srbije imenovala ga je na tu poziciju na jučerašnjoj sednici.

ТОМАШЕВИЋ НОВИ ДИРЕКТОР ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ: Влада Србије именовала првог човека српског енергетског гиганта

Foto EPS promo

Tomašević je poslednjih nekoliko meseci obavljao funkciju izvršnog direktora za proizvodnju energije u EPS-u. Kako saznajemo, on je na toj poziciji postigao dobre rezultate, što ga je i kvalifikovalo da sedne u fotelju prvog čoveka "Elektroprivrede Srbije". Osim njegove, razmatrale su se kandidature još nekoliko stručnjaka.

Tomašević je pre toga bio jedan od direktora proizvodnje u ogranku "Kostolac". Mediji prenose da nije novo lice u EPS-u. Bio je jedan od devet kandidat na konkursu za direktora "Elektroprivrede Srbije" 2017. godine, a među troje iz tog javnog preduzeća, pored Milorada Grčića i tadašnje direktore "Elektrodistribucije" u Novom Sadu Biljane Komnenić.

Prethodni v. d. direktora Milorad Grčić podneo je ostavku 12. januara nakon problema i niza incidenata u elektroenergetskom sistemu. Kolaps u TENT-u desio se 11. decembra, kada je došlo do zastoja u radu blokova. Bilo je potrebno nekoliko dana da se stabilizuje snabdevanje.

Grčić je, zbog kolapsa, smenio četvoricu direktora EPS-a odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije. Tada je objašnjeno da je u "Kolubari" u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta, koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo, a takav nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca. Grčić je istakao da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru EPS-a, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za nedopustive greške u radu. On se zahvalio svim radnicima koji danonoćno rade na ispravljanju ovih propusta i podizanju proizvodnje.

Nakon toga je bilo još nekoliko havarija. Sumnjalo se da su namerno izazvane, pa su zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova i BIA pokrenuli istragu. U tom periodu, posle smene četvorice rukovodilaca, na funkciju izvršnog direktora za proizvodnju energije u EPS-u postavljen je Miroslav Tomašević.

STALNE TRZAVICE

PERIOD Grčićevog rukovođenja EPS-om obeležile su stalne tenzije na relaciji ovog javnog preduzeća i Ministarstva energetike. On je o svojoj odluci da podnese ostavku obavestio pismom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić. U njemu je za probleme sa energetskim sistemom u Srbiji optužio ministarku energetike Zoranu Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)