MUZEMO BAR PET ODSTO MLEKA MANJE: Za poslednju deceniju desetkovan fond goveda i koza, jedino povećan broj ovaca za 1,8 odsto

J. Subin

21. 02. 2022. u 12:00

U SRBIJI se gotovo svakodnevno ugasi po jedna farma mlečnih goveda.

МУЗЕМО БАР ПЕТ ОДСТО МЛЕКА МАЊЕ: За последњу деценију десеткован фонд говеда и коза, једино повећан број оваца за 1,8 одсто

Foto N. Živanović

Najteža situacija je sa malim proizvođačima, ali smo poslednjih meseci svedoci sve češćeg zatvaranja velikih gazdinstava. Niska otkupna cena mleka, koja ne prelazi 38, dok ima i onih koji za litar ne dobiju više od 29 dinara. Pojedini stručnjaci u našoj zemlji upozoravaju da bi u nekom periodu moglo da dođe do nestašice mleka, jer je sve manje mlečnih goveda u štalama.

Da bi moglo da dođe do nestašice smatra i Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije. Kako nam je rekao, nema dovoljno krava. On ne smatra da bi to mogle da budu neke velike razmere, ali je sigurno da će sirovine nedostajati. Pojedini proizvođači sira već imaju probleme da proizvedu dovoljne količine.

- Gotovo svakog dana dobijamo poruke da se neka farma zatvori, čak i one velike - rekla nam je Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

- Nedavno su vlasnici farme u Bačkom Gradištu rasprodali sve simentalke.

Ništa bolja nije ni situacija sa jednim od najvećih agrarnih kompleksa u Srbiji, gde je posle privatizacije rasprodato ili zaklano 800 krava na muži, kao i 1.600 grla junica i podmlatka. Prema rečima Bugarski, to je genetski potencijal koji se više ne može povratiti. Nije mnogo ni jasno zbog čega neko kupi jednu od najboljih farmi krava, ako ne želi da se bavi proizvodnjom mleka.

Uvoz mleka i mlečnih proizvoda za šest meseci 2021. godine bio je 51,9 miliona, a izvoz 39,3 miliona evra. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u decembru 2021. bilo je za tri odsto manje goveda, u odnosu na isti period pretprošle godine.

Goveda se najviše gaje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 45,6 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek (2011 - 2020), ukupan broj goveda manji je za 5,1, koza za 6,7 procenata, dok je broj ovaca veći za 1,8 odsto.

MALI STOČARI NA UDARU

- MALI stočari su se umorili, jer kada im neko plaća litar mleka 29 dinara, nema tu šta više da se kaže - smatra Bugarski.

- U Srbiji može sve da poskupi, osim mleka. Inače, još nismo došli na cenu iz 2016. godine, od 42 dinara po litru. Uvoz mleka u prahu dodatno je sve uništio, jer ga kupuju proizvođači i konditori. Desiće nam se isto što i u Hrvatskoj. Tamo gotovo da proizvodnja mleka i ne postoji. Od kad su Rusi bili uveli sankcije EU, oni se nisu oporavili.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna