GATAČKO GOVEČE PRED IZUMIRANJEM: U Zemljoradničkoj zadruzi Gacko ulažu velike napore da sačuvaju autohtonu rasu

D. CURAĆ

22. 11. 2021. u 06:08

GATAČKOM govečetu, simbolu Gacka i bogatstvu Republike Srpske preti izumiranje, zbog čega se ulažu maksimalni napori da bi se sačuvali ta autohtonu rasa.

ГАТАЧКО ГОВЕЧЕ ПРЕД ИЗУМИРАЊЕМ: У Земљорадничкој задрузи Гацко улажу велике напоре да сачувају аутохтону расу

Gatačko goveče / Foto D. Curać

U misiju očuvanja specifične rase goveda uključili su se i lokalni i republički nivo realizujući projekat geno tipizacije i zaštite, a kako kaže inženjer poljoprivrede u Zemljoradničkoj zadruzi Gacko Dušan Andrijašević, simbolu Gacka i bogatstvo Republike Srpske nažalost preti izumiranje.

- Mi smatramo da je gatačko goveče pred izumiranjem. Mislim da je krajnje vreme da se zaštiti jer predstvalja simbol opštine Gacko, a ujedno to je najpoznatija autohtona rasa u BiH. Ono što mi planiramao je da ispitamo koliko jedinki ima u opštini da bismo kasnije daljim ciljevima mogli da proširemo to stado - istakao je Andrijašević.

Gatačko goveče sem Gacka može se pronaći u Bileći, Nevesinju, Ljubinju i Kalinoviku. Porodici Lučić iz Gacka ovo goveče uzgaja već 130 godina, a kako kažu radi se o veoma zahvalnoj sorti koja je nastala ukrštanjem za vreme austrougarske i to domaće buše sa austrijskim sortama.

- Imamo odlično iskustvo u uzgoju iz razloga što je sa svojim osobinama i za ovu našu nadmorsku visinu od 1.000 metara najpovoljnije. Veoma su otporna, davaju dobar procenat mladih, nemamo uginuća, a mlečnost je solidna. Gatačko goveče živi do 15 godina i više i nije zahtevno kada je u pitanju ishrana - istakao je Milenko Lučić.

ZAŠTITA POZNATIH PROIZVODA

OSIM zaštite samog govečeta planirano je i da se zaštite prepoznatljivi proizvodi koji se dobijaju od mleka, poput sira i kajmaka. Kako ističe Dušan Andrijašević radi se o veoma skupom projektu zaštite i proširenja u čiju realizaciju je potrebno da se uključe sve nadlažne institucije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna