Uspešni razgovori delegacije Srbije u Teheranu, privrednici posetili Iran plast

Novosti onlajn

22. 09. 2023. u 12:20

Delegacija Srbije boravila je u trodnevnoj poslovnoj poseti Teheranu, na poziv Ministarstva spoljnih poslova Islamske Republike Iran. Poseta je realizovana sa ciljem da se identifikuju svi postojeći, ali i pronađu novi modeli privredne saradnje kojim bi se unapredile poslovne aktivnosti sa ovom zemljom. Predstavnici Srbije imali su veoma uspešne sastanke sa predstavnicima istaknutih iranskih institucija – Ministarstva spoljnih poslova, Organizacije za promociju trgovine, Privredne komore Irana, Ministarstva zdravlja i Centralne banke Irana.

Успешни разговори делегације Србије у Техерану, привредници посетили Иран пласт

Foto: PKS

Poseta je realizovana od 18. do 20. septembra, delegaciju je predvodila Jagoda Lazarević, pomoćnica ministra spoljnih poslova zadužena za ekonomsku diplomatiju, a u sastavu su bili Dragan Todorović, ambasador Srbije u Iranu, Stefan Kovačević, generalni direktor Sektora za devizne poslove i kreditne odnose sa inostranstvom u Narodnoj banci Srbije, Igor Kronja, savetnik predsednika Privredne komore Srbije i Danijela Strižak, pomoćnik direktora Sektora za internacionalizaciju PKS.  

Članovi delegacije iskoristili su priliku i da posete Sajam Iran plast, jedan od najvećih sajmova za industriju plastike na Bliskom istoku, kojom prilikom su bili gosti na štandu  Nacionalne petrohemijske kompanije Irana, državne institucije koja posluje u okviru iranskog Ministarstva za naftu, a koja je odgovorna za razvoj petrohemijskog sektora u zemlji.

Foto: PKS

Ovom sajmu su, u svojstvu posetilaca, prisustvovali i predstavnici kompanija iz Srbije S-Group, Hipol, Uniplast, Urban Technics, Foka, Rumaplast i Inmold Group, koje su imale priliku da se upoznaju sa raznovrsnim portfoliom proizvoda i kapacitetima iranske hemijske industrije, kao i da, u poslovnim razgovorima, razmene iskustva sa potencijalnim partnerima iz Irana.  Poseta srpskih kompanija realizovana je uz podršku ambasada dveju  zemalja i Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

Foto: PKS

Iran je druga zemlja na svetu po rezervama prirodnog gasa i jedna od četiri zemlje sa najviše naftnih rezervi na svetu. Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Irana u 2022. iznosila je 62,1 milion dolara - izvoz: 2,9 miliona dolara, uvoz 59,2 miliona dolara. Najzastupljeniji proizvodi u izvozu Srbije u Iran: proizvodi hemijske i metalske industrije i semenski kukuruz, dok su najzastupljeniji proizvodi u uvozu Srbije iz Irana bili proizvodi hemijske industrije polistiren i polietilen.

Foto: PKS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!