IZVOZ SRPSKE RAKIJE VEĆI ZA TREĆINU: Domaća "ljuta" osvojila i Švajcarsku

V.N.

30. 11. 2022. u 16:06

IZVOZ rakije od voća povećan je za oko 30 odsto od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period 2021. i dostigao vrednost od preko 10 miliona evra.

ИЗВОЗ СРПСКЕ РАКИЈЕ ВЕЋИ ЗА ТРЕЋИНУ: Домаћа љута освојила и Швајцарску

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Vrednosno, najviše rakije izvozimo u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH.

„Najveći rast vrednosti izvoza u ovoj godini zabeležen je na tržište Švajcarske. Pored toga, naši proizvođači osvajaju i nova tržišta kao što su Kipar, Azerbejdžan, Malta“, kažu u Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, tako da će ovo pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, s obzirom da se oko 70 odsto šljive preradi u rakiju, kažu u Udruženju.

Kvalitet našeg nacionalnog pića – rakija od voća,  prepoznat je u svetu, što pokazuje konstantan rast izvoza iz godine u godinu, kao i nagrade koje osvajaju naši proizvođači na međunarodnim takmičenjima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prošle godine proizvedeno je oko 26,1 milion litara rakije. Procena je da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije iznosi oko 50 miliona litara.

Država je i ove godine opredelila podsticajna sredstva za izgradnju objekata i nabavku opreme, uređaja i mašina za proizvođače jakih alkoholnih pića, koji se isplaćuju u maksimalnom iznosu od 60 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicija, a za proizvođače koji imaju registrovanu geografsku oznaku - 70 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U NOLETOVOJ SVLAČIONICI I ŽENA, A NIJE IZ PORODICE: Evo s kim je Novak Đoković najpre proslavio grend slem titulu na Australijan openu