GDE JE NESTAO GRIP? Došlo je proleće a sezonskog virusa nema

Novosti online

01. 04. 2021. u 22:35 >> 22:42

IZGLEDA da smo zahvaljujući merama protiv korone, pre svega nošenju maski, ove godine izbegli sezonski grip.

ГДЕ ЈЕ НЕСТАО ГРИП? Дошло је пролеће а сезонског вируса нема

Foto: Depositphotos

Stručnjaci kažu da sezonskog gripa nije bilo u svim onim zemljama koje su se pridržavale pravila zaštite.

Februar-mart je obično period u kome je sezona gripa u zamahu, kada su ordinacije i bolnice prepune pacijenata. Međutim, ove godine gripa nije bilo. Tako je kod nas, ali i u Evropi.

Nije se grip pretvorio u koronu, niti korona u grip. Razvoj i širenje respiratornih infekcija smanjeno je zbog višemesečnog sprovođenja preventivnih mera protiv korone, smanjenog broja dece u školama i onlajn nastave.

"Kada je jako prisutan RNK virus, kao što je ovaj respiratorni, on podstiče lučenje nespecifičnih mehanizama odbrane kao što je interferon, a kada ćelije luče interferon praktično daju signal ostalim ćelijama da se štite od bilo kog virusa", objašnjava Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog.

Grip je virus koji koji je različit od korone, ali je način na koji se prenosi i ulazi u organizam čoveka sličan – respiratorna, kapljična infekcija. Samim tim, sve mere zaštite koje se sprovode za kovid 19, važe i za grip.

Postoji program praćenja sezonskih infekcija, kao i nedeljni izveštaji o njihovom širenju u Srbiji.

Doktorka Dragana Plavša, specijalista epidemiologije sa Instituta "Batut", kaže da epidemiju gripa ove sezone nismo imali i da do sada nije zabeležen nijedan laboratorijski potvrđen slučaj gripa.

"Imamo uspostavljen sistem nadzora koji fukcionše jako dobro dugi niz godina. Moram da naglasim jednu drugu stvar, da smo ove sezone imali znatno veće interesovanje za vakcinaciju protiv gripa tako da smo u ovoj sezoni vakcinisali negde oko 400.000 građana, što je za oko 100.000 više nego neke prethodne sezone. To je kao specifična mera prevencije uticalo na pojavu i širenje gripa", kaže doktorka Dragana Plavša.

Grip je nestao i u Americi, Australiji, a Kina je zabeležila veoma mali broj zaraženih.

Mere za suzbijanje koronavirusa bile su glavni faktor u sprečavanju dvostruke pandemije, gripa i kovida 19. Tome je pomogla i kampanja da se što više ljudi vakciniše protiv gripa, kao i smanjen broj putovanja, kažu svetski stručnjaci.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili