POTREBNIJA SAM SADA OVDE KAO LEKAR: Zamenila poslaničku klupu kovid bolnicom u Batajnici

Tanjug

01. 04. 2021. u 15:26

ALEKSANDRA Pavlović Marković, poslanica SPS u Narodnoj skupštini koja je po profesiji lekar, odlučila je da na neko vreme napusti skupštinsku klupu i zameni je bolničkom uniformom, kako bi pomogla kolegama i koleginicama u crvenoj zoni u kovid bolnici u Batajnici.

ПОТРЕБНИЈА САМ САДА ОВДЕ КАО ЛЕКАР: Заменила посланичку клупу ковид болницом у Батајници

Foto Tanjug

Pavlović Marković za Tanjug kaže da se na taj čin odlučila jer je shvatila da je, zbog nedovoljnog broja lekara, trenutno potrebnija u kovid bolnici, nego u skupštinskoj klupi.

"Veliki broj mojih kolega lekara su bolesni od kovid infekcije, nedostaju nam lekari i medicinsko osoblje, a sa druge strane, i veliki broj zdravstvenih radnika je dao svoje živote lečeći građane ove zemlje. Najmanje što sam mogla da uradim je da se prijavim i pomognem u bolnici u Batajnici", rekla je Marković.

Navela je da je u bolnici u Batajnici očekivala teško stanje, a zatekla je dramatičnu situaciju.

Marković priča da se u toj bolnici smeštaju jako teški pacijenti i da više od 80 odsto njih ima tešku kliničku sliku.

Prema jučerašnjim podacima koje je iznela direktorka te bolnice Tatjana Adžić Vukičević, u bolnici je hospitalizovano 930 pacijenata.

Među njima, kaže Marković, ima i mlađih i starijih, ali da su najčešće to pacijenti stariji od 60 godina sa pridruženim bolestima, a njima je, ističe, kovid infekcija "kap preko pune čaše".

"Možete da zamislite kakva je situacija u ovoj zgradi. Jedna je stvar sedeti u poslaničkim klupama ili šetati se parkovima, a lekari i medicinske sestre ovde teško rade da bi pomogli narodu i pacijentima koji su oboleli", navela je Marković.

Podseća da je kovid-19 nepredvidiva bolest i da ni sami lekari ne znaju kada pacijent legne u kom pravcu će se razvijati bolest.

Zbog toga poručuje građanima da se čuvaju i vakcinišu.

"Imam dve poruke za građane. Prvo, da se ne ljute na nas doktore koji želimo strože mere, jer i oni da rade sa one strane, oni bi želeli još strože mere. Neka makar poštuju ove propisane mere, i to bi bilo dovoljno da smanjimo broj inficiranih. Broj dva, vakcinišite se, jer u ovom trenutku je ruski rulet ne vakcinisati se", poručuje Marković.

I ona se, kaže, revakcinisala pre četiri nedelje, jer je prošle godine u julu i avgustu preležala koronu sa srednje teškom kliničkom slikom i dugo se oporavljala.

Marković navodi da je za svoj humani čin imala apsolutnu podršku predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, a uverena je, kaže, da bi svako kada bi bar jednom prošetao kovid bolnicom u Batajnici znao šta je prioritet.

"Apsolutno sam ovde mnogo potrebnija, nego u skupštinskoj klupi", rekla je Marković.

Pored toga što je poslanica u Narodnoj skupštini, ona je i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik endoskopije u Univerzitetskom kliničkom centru.

U kovid bolnici u Batajnici je već nedelju dana, ostaće do 12. aprila, a ukoliko bude potrebe, kaže da će se vratiti opet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!