HEROJSKA BITKA MEDICINARA I PACIJENATA: Reporteri "Novosti" prvi u "crvenoj zoni" nove kovid-bolnice u Kruševcu (FOTO/VIDEO)

S. BABOVIĆ

25. 01. 2021. u 20:19

NA SVE zaboravite kada uđete u "crvenu zonu", tada su vam važni samo pacijenti. Ovako za "Novosti" govori Natalija Ristić (25), najmlađi lekar nove kovid bolnice u Kruševcu, pored one u Batajnici, jedine specijalizovane zdravstvene ustanove u Srbiji namenjene isključivo za lečenje pacijenata obolelih od virusa korona.

ХЕРОЈСКА БИТКА МЕДИЦИНАРА И ПАЦИЈЕНАТА: Репортери Новости први у црвеној зони нове ковид-болнице у Крушевцу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto S. Babović

Mlada lekarka od 20. decembra vodi najteže bitke za pacijente u ovoj medicinskoj ustanovi. U danima dok Srbija sprovodi masovnu imunizaciju, pacijenti na ovdašnjem Odeljenju intenzivne nege biju bitku za život. Njihov, i trud lekara je veliki, nemerljiv. Naša sagoronica kaže da su svi heroji - i medicinski radnici i pacijenti. Dr Natalija je diplomirala prošle godine, državni ispit položila pre tri meseca, a radni zadatak u punoj "ratnoj opremi", prvi joj je u životu. Zbog iskustva sa kovidom 19, razmišlja da specijalizira anesteziologiju.

- Nikada neću zaboraviti suze pacijentkinje koja me, napuštajući Intenzivnu negu, hvata za ruku i govori: "Idem kući odavde". E, taj trenutak, kada znate da ste pomogli da se sačuva ljudski život, nema cenu... - priča Natalijina koleginica, Tamara Dimitrijević (26), medicinska sestra-anestetičar Klinike za anesteziologiju i invazivnu terapiju KC Niš, koja je u kovid sistemu punih devet meseci. - Patologija ove bolesti sada je poznata, trudimo se da što više pomognemo pacijentima i medicinski i nemedicinski, pružajući ima i psihičku podršku.

Medicinari kovid-bolnice u Kruševcu, koja je prve pacijente iz Rasinskog okruga, ali i bolesnike iz gradova južno od Beograda, sa Kosmeta, centralne, jugoistične, zapadne Srbije počela da prima 21. decembra, 2020. dežurstvo počinju u zelenoj zoni. Ekipu "Novosti" sproveli su kroz svoj svaki korak: dezinfekcija celog tela, prolazak kroz dezinfekcione tunele, prvi par zaštitnih rukavica, skafander, pa drugi par rukavica, zaštitna maska, vizir.... Jedva da i dišemo, ali potvrdno odgovaramo na pitanje "Da li nam je udobno". Stid je odgovoriti drugačije junacima koji svakog dana, mesecima leče ljude.

U trijažnom sektoru zatičemo više pacijenata na bolničkim krevetima, slobodne postelje čekaju pacijente za prvi pregled, kako bi se odredilo na koje će odeljenje. A to su u kovid-bolnici - intenzivna i poluintenzivna nega. U trenutku kada je ekipa "Novosti" bila u bolnici, 80 teških i srednje teških bolesnika bilo je na lečenju. Neko traži vodu, neko bi da se okrene na drugu stranu. Plućna infekcija neretko otežava osnovne pokrete.

- Sve boli - kažu nam.

Prosto je nerovatno kako medicinari kroz svu opremu čuju pacijenta kada ih doziva. Posle nekoliko minuta shvatamo da su se izveštili u toj meri da reaguju samo na izraz njihovog lica.

U FUNKCIJI - 150 RESPIRATORA

TRI nove zgrade, dijagnostički centar, odeljenja intenzivne nege sa ukupno 500 postelja, centralni su objekti kovid-bolnice u Kruševcu. U kompleksu je u funkciji 150 respiratora, 150 monitora za praćenje vitalnih parametara, infuzione i pumpe za prehranu, centralni sistem na kome se prati stanje svakog pacijenta, dva stabilna i dva pokretna rendgen-aparata...

U bolničkom krugu kasarne "Rasina", koja je locirana u naseljenom mestu Parunovac na periferiji grada, izgrađeno i skladište za medicinske gasove, megacin, distributivna kuhinja, kotlarnica... Radovi na uklanjanju starih objekata unutar kruga kasarne počeli su prošlog leta, a ceo posao završen je u rekordnom roku.

Na intenzivnoj nezi nema ni žamora. Čuju se samo otkucaji srca i rad respiratora. I šuštanje zaštitne opreme. Medicinari jednom okom gledaju u pacijente, a drugim u monitore. Za centralnim punktom čitav red modernih uređaja koji očitavaju vitalne funkcije pacijenata.

- Jako je dobro što se krenulo sa vakcinacijom stanovništva, nadam se da će se sve dobijati po planu i da ćemo do leta završiti sa epidemijom - kaže dr Vladan Cvetanović, direktor kovid-bolnice u Kruševcu. - Što se naše organizacije rada tiče, zadovoljavan sam.

U kovid-bolnici u Kruševcu primljeno je 120 lekara i oko 500 medicinskih tehničara i sestara. Stalno je prisutno i od 50 do 60 već uigranih profesionalaca iz KC Niš, pod čijom ingerencijom i radi kruševačka bolnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!