UNIŠTAVA TENKOVE, OKLOPNA VOZILA, BUNKERE: Pogledajte kako funkcionišre raketni sistem Vojske Srbije ALAS (FOTO +VIDEO)

Novosti online

20. 09. 2020. u 15:35

SISTEM ALAS (Advanced Light Attack Missile System) je savremeni laki raketni sistem taktičkog nivoa, namenjen prvenstveno za borbu protiv tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i neutralisanje komandnih mesta, komunikacionih centara, bunkera, armiranih objekata i lakih borbenih plovila.

УНИШТАВА ТЕНКОВЕ, ОКЛОПНА ВОЗИЛА, БУНКЕРЕ: Погледајте како функционишре ракетни систем Војске Србије ALAS (ФОТО +ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane

U standardnoj konfiguraciji baterija raketnog sistema ALAS se sastoji od baterijskog komandnog mesta, logističkog vozila i četiri lansera.

Baterijsko komandno mesto pomoću sopstvenog radara i optoelektronskog sistema otkriva, prepoznaje ciljeve i određuje njihove koordinate. Komandir baterije dodeljuje ciljeve svakom lanseru ponaosob.

Na svakom lanseru se nalazi po šest kontejnera sa raketama. Kontejneri omogućuju skladištenje rakete u trajanju od 10 godina bez održavanja. Na lanseru se nalazi zemaljska kontrolna stanica pomoću koje operater upravlja lanserom, testira kontejnere i rakete, prenosi podatke o cilju na raketu, lansira odabranu raketu i u završnoj fazi leta „zaključava“ GSN na odabrani cilj.

Raketa ALAS ima savremenu aerodinamičku konfiguraciju. Kao pogon koristi startni motor na čvrsto raketno gorivo i turbomlazni motor. Maksimalni domet rakete je 25 kilometara. Primenjen je savremen koncept vođenja otporan na ometanje.

U početnoj i srednjoj fazi leta primenjena je inercijalna navigacija koja dovodi raketu u zonu cilja, gde započinje proces detekcija i prepoznavanje cilja pomoću TV ili termovizijske glave za samonavođenje (GSN). U ovu svrhu se slika sa GSN prenosi pomoću optičkog kabla ili radio-linka do lansirnog vozila gde operater vrši odabir cilj, posle čega raketa prelazi u završni režim samonavođenja. Ovako koncipiran sistem vođenja sa operatorom u petlji omogućava veliku efikasnost uz minimalnu mogućnost „kolateralne štete“.

Trenutno se za potrebe opremanja Vojske Srbije rade interna ispitivanja integracije kontejnera sa raketom ALAS i pripadajućeg mehaničkog i električnog interfejsa sa platformom Modularni Oganj. U ovu svrhu izvedeno je više opita sa uspešnim lansiranjem rakete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima