VELIKO INTERESOVANJE GRAĐANA: Nastavak besplatnik preventivnih pregleda (FOTO)

Novosti online

26. 05. 2024. u 10:24

MINISTARSTVO zdravlja, usled velikog interesovanja građana, danas je nastavilo akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА: Наставак бесплатник превентивних прегледа (ФОТО)

Foto: Printskrin

U periodu od 8 do 17 časova u svim zdravstvenim ustanovama organizuju se fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. 

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled (a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

I ovoga puta svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje. 

Protekle nedelje je 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje, navodi Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i poziva sve da preventivne preglede obave i ove nedelje. 

Naročito apelujemo na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba, ističe Ministarstvo.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi objavljena je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs 

 

BONUS VIDEO: VATROMET KOD BEOGRADSKOG POBEDNIKA: Kad "delije" slave Zvezdinu titulu na Kalemegdanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)