SRBIJA NA PRVOM MESTU: Prema Izveštaju o stepenu sreće naša država u poslednjih 10 godina najviše napredovala od svih (FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 04. 2024. u 10:35

SRBIJA predvodi listu od 134 zemlje na svetu sa najvećim rastom indeksa sreće od 2010. do 2024. godine, a naša zemlja je i prva na listi istočnoevropskih zemalja čiji je prosečni indeks sreće porastao za više od 20% u poslednjih deset godina.

СРБИЈА НА ПРВОМ МЕСТУ: Према Извештају о степену среће наша држава у последњих 10 година највише напредовала од свих (ФОТО)

Foto: Printskrin

U istom vremenskom razdoblju, srpska ekonomija se udvostručila na iznos od 80 milijardi dolara, kao i BDP po stanovniku koji iznosi 9.538 dolara, navodi se u izveštaju „World Happiness Report“.

Dvadeset zemalja, koje predvodi Srbija, povećalo je svoj indeks sreće za jedan ili više bodova od 2010. godine, na skali od 0 do 10.

Prvi izveštaj o indeksu sreće objavljen je 2012. godine, na osnovu podataka iz anketa Gallupa od 2006. do 2010. godine. Ispitanici u svakoj zemlji upitani su da ocene svoj život na skali od 0 do 10. Na osnovu toga, izveli su pojedinačni "indeks sreće" kako bi uporedili koliko su zemlje srećne.

Od prvog izveštaja, Zapadna Evropa je prosečno bila srećnija od Istočne Evrope. Ali, kako se vidi s ovim povećanjem sreće, nivo osećanja sreće kod Evropljana u Istočnoj Evropi približio se zapadnim zemljama. Zapravo, kada se pogledaju oni mlađi od 30 godina, najnoviji indeksi sreće gotovo su isti na celom kontinentu, prenosi sajt.

Foto: Printskrin

O ovome je govorila je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić prilikom gostovanja na TV Pink.

- Danas je izašao izveštaj o stepenu sreće prema kojem je Srbija u poslednjih 10 godina najviše napredovala i daleko je na prvom mestu i to pokazuje da smo mi u teškim okolnostima uspeli i nastavili napred - rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)