EVROPU DELILI NA RIMSKI I VIZANTIJSKI DEO: Uloga „svetske zakulise“ u demontaži SFRJ (VIDEO)

J. S.

03. 04. 2024. u 20:28

NOVINAR i publicista Milorad Vukašinović u ovom osvrtu obuhvata dešavanja od 1991. do 1999. godine, zaključno sa bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije.

ЕВРОПУ ДЕЛИЛИ НА РИМСКИ И ВИЗАНТИЈСКИ ДЕО:  Улога „светске закулисе“ у демонтажи СФРЈ (ВИДЕО)

Foto KCNS

Autor govori o ulozi „svetske zakulise" u procesima demontaže Jugoslavije i geopolitičkoj prekompoziciji postjugoslovenskog prostora za šta je, po njegovoj oceni, odluka donesena mnogo pre njene realizacije 1991. godine.

- O tome svedoči niz deklasifikovanih strateških dokumenata od kojih je svakako najznačajniji onaj koji je usvojen na sastanku Trilateralne komisije održanom u aprilu mesecu 1991. godine u Tokiju, kada je razmatrana tema „novog evropskog identiteta" po okončanju Hladnog rata i kada je preovladalo stanovište većine članova „evropskog ogranka" o podeli Starog kontinenta „na rimski i vizantijski deo" – ističe Vukašinović.

U junu 1991. Slovenija i Hrvatska („rimski delovi" Jugostavije) donele su jednostrane deklaracije o državnoj samostalnosti, usklađene – ispostaviće se ubrzo – sa vodećim silama Zapada. Strategija politike koja je u funkciji rata očitovala se na primeru rata u Bosni i Hercegovini, gde je Amerika vešto manipulisala „religioznim" fanatizmom bosanskih muslimana radi ostvarenja svojih strateških interesa, a posebnu ulogu imala je kampanja medijskih dezinformacija.

Američka podrška muslimanskom faktoru na Balkanu imala je šire geopolitičke razloge, a vrhunac takve politike bila je NATO agresija na SRJ 1999. godine.

Predavanje Milorada Vukašinovića „Protokoli o razbijanju Jugoslavije (1991–1999)"  može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić