SLOBODA JE NAJUZVIŠENIJA VREDNOST SRPSKOG NARODA: U Prokuplju obeleženo sto sedam godina od izbijanja Topličkog ustanka (FOTO)

D. Z.

26. 02. 2024. u 12:54

U DOBA najvećeg okupacionog mraka na evropskom tlu koje je grcalo pod čizmom germanskog imperijalizma i njegovih saveznikaa, mali srpski narod se usudio da upali baklju slobode i podigne oružanu pobunu na sopstvenom pragu, poharanom i porobljenom.

СЛОБОДА ЈЕ НАЈУЗВИШЕНИЈА ВРЕДНОСТ СРПСКОГ НАРОДА: У Прокупљу обележено сто седам година од избијања Топличког устанка (ФОТО)

foto d.z.

Ne želeći da trpi masovne likvidacije svojih sunarodnika pljačku, nasilje i pokušaje asimilaacije koje su činile okupacione vlasti, onog časa kada je najavljena nasilna mobilizaicja srpskih mladića za bugarsku vojsku , jug Srbije se podigao na oružje i na današnji dana 1917 godine započeo je Topličko-jablanički ustanak. Jedini organizovani ustanak u porobljenoj Evropi.

Ovo je danas na državnoj ceremoniji obeležavanja sto-sedmogodišnjice Topličkog ustanka, kraj spomenika Topličkim junacima u centru Prokuplj,a istakao prof. dr Dejan Antić državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalana pitanja koji je predvodio ceremoniju obeležavanja ovoh značajnog datuma u srpskoj istoriji. On je dodao da je odluka o podizanju ustanka doneta u pustorečkom selu Obilić 21. februara 1017. godine, kao i da su nekoliko dana po donošenju odluke da se diže na oružje, buknule borbe sa Bugarima i Austrougarima kod Kuršumlije , Medveđe, Lebana, Žitnog potoka..

- Za kratko vreme srpski ustanici pod komandom Koste Vojinovića, Koste Pećanca, Milinka i Toška Vlahovića sveštenika Dimitrija Dimitrijevića oslobodili su prostor između Jastrepca, Kopaonika, Radan Planine Kukavice i južne Morave gde su obrazovali ustaničku državu. Ipak zbog nadmoći okupatora i nedostatka oružja Toplički ustanak je kroz mesec dana ugušen, a bugarski okupator je na ovim prostorima za samo nekoliko meseci svirepo pobio blizu 2.000 ustanika i blizu 20.000 civila. Među likvidiranima najviše je bilo žena, dece i staraca... U znak odmazde nad Srbima paljene su kuće, a civili koji nisu poubijani internirani su na teritoriju Austorugarske i Bugarske  - naveo je Antić.

Dodao je da podaci Crvenog krsta Austrougardske svedoče da se krajem 1917 godine samo u Bugarskoj nalazilo 3.5000 srpskih ratnih zarobljenika i gotovo 100.000 interniranih civila. Neki su na putu za Sofiju stradali po Surduličkim dubodolinama.

- Imajući u vidu stradanje epskih razmera, sadašnje generacije Srba nemaju pravo da zaborave herojsku borbu i žrtvu naš predaka kao ni slobodu koju su nam preci ostavili - rekao je Antić istakvaši da ipak svakome, pa i našim nekadašnji neprijateljima treba pružiti ruku saradnje i prijateljstva jer je to jevanđeljska vrlina. - Moramo da nastavimo zajednički život na ovom trusnom balkanskom podneblju, ali smo dužni da radi naših potomaka pamtimo svoju istoriju kako nam se stradanje u Toplici , Surdulici ili Pustoj reci više nikada ne bi ponovilo.

Na obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka zaključeno je da je sloboda bila i ostala najuzvišenija vrednost srpskog naroda.

Inače, polaganju venaca i odavanju počasti poginulim junacima Topličkog ustanka, pored delegacije Vlade Srbije predvođene prof.dr Dejanom Antićem prisustvovala je i delegacije Grada Prokuplja, Topličkog upravnog okruga, Policijske uprave Prokuplje, Vojske Srbije i brojna boračka udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)