VIŠE OD DVA MILIONA EVRA ZA PROJEKTE: Fond za nauku otvorio je novi program "Dijaspora 2023", prijave do 28. marta sledeće godine

B.B.

27. 12. 2023. u 12:41

FOND za nauku Republike Srbije je otvorio novi program "Dijaspora 2023" koji će sa budžetom od 2,2 miliona evra podržati zajedničke projekte naših naučnika širom sveta.

ВИШЕ ОД ДВА МИЛИОНА ЕВРА ЗА ПРОЈЕКТЕ: Фонд за науку отворио је нови програм Дијаспора 2023, пријаве до 28. марта следеће године

Foto: Fond za nauku

Maksimalan budžet po projektu koji mogu trajati do dve godine iznosi 200.000 evra. Javni poziv za prijavu naučnoistraživačkih projekata otvoren je do 28. marta sledeće godine.

Budžet Programa podrške saradnji sa srpskom naučnom dijasporom – Zajednički istraživački projekti (Dijaspora 2023), obezbeđen je kroz Projekat „SAIGE“, partnerski projekat Srbije, Evropske unije i Svetske banke.

- Srbija ima etablirane naučnike širom sveta koji rade na vodećim svetskim naučnim institucijama - istakla je dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije. - Istovremeno, u Srbiji rade sjajni naučnici, a Fond za nauku kroz svoje programe obezbeđuje savremenu opremu i bolje uslove za rad sa željom da oni ostanu u svojoj zemlji i doprinesu njenom razvoju. Programom "Dijaspora 2023", Fond za nauku planira da pokrene sinergiju naučnika iz Srbije i celog sveta koji će zajedničkim snagama odgovoriti na mnoge naučne, tehnološke i društvene izazove. Još jedan od važnih ciljeva ovog programa je jačanje pozicije srpske nauke na međunarodnom nivou, kroz globalnu mrežu saradnje naših naučnika.

 "Dijaspora 2023" je drugi od tri strateška programa Fonda za nauku koji imaju za cilj razvoj saradnje sa dijasporom. U okviru prvog Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom, srpski naučnici realizuju projekte u saradnji sa 87 naučnih institucija iz 22 zemlje sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave