OVAJ JUNAK JE STRADAO NA KOŠARAMA: Sam je pucao na teroriste, nije hteo da odstupi

S.BABOVIĆ

03. 11. 2023. u 13:25

RADOVAN Perić (1950-1999), iz Krive Reke na Kopaoniku, izgubio je život u krvavom proleću na Košarama.

ОВАЈ ЈУНАК ЈЕ СТРАДАО НА КОШАРАМА: Сам је пуцао на терористе, није хтео да одступи

Foto:FB Heroji Kosara

Vojničku uniformu obukao je kao dobrovoljac u 125. motorizovanoj brigadi. Kako su posvedočili njegovi ratni drugovi, Perić je na bojnom polju bio jednako neustrašiv i brižan za mlađe vojnike.

- I pored ogromne hladnoće, snega i kiše nikada se nije žalio - posvedočio je ratni drug Slađan Mihajlović. - Bodrio je nas dvojicu noću u predahu između borbi, nije hteo da se odmara, ostajao je budan da čuva liniju, nas je štedeo i terao da malo odspavamo govoreći: „Neka, vi ste deca, odmorite se, a ja ću da pazim“.

Tako je stoički ostao na nogama, sa puškom, zaklonjen samo bukvom, pucao na teritoriste. Nije hteo da se skloni, nije poklekao.

Mural sa njegovim likom osvanuo je pre dve godine u Beloj Crkvi, gde je živeo od 1971. godine. U rodnom selu, Krivoj Reci, poznatoj kao mestu koje je brojne žrtve podnelo tokom prethodnih ratova, Perić će dobiti zasluženu bistu. Opštinska organizacija rezervnih vojnih starešina Brus i Savet MZ Kriva Reka, pokrenuli su inicijativu da se u rodnom selu podno Kopaonika, junaku podigne bista. Biće otkrivena na 25. godišnjicu pogibije Radovana Perića naredne godine.

Te 1999, samo par meseci posle Perićeve pogibije, vodnik prve klase Zoran Marković iz Brusa nestao je kod Suve Reke na Kosmetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)