BRZO, KRATKO, JASNO, PROVERENO I - ČASNO: Svečanom akademijom obeleženo 70 godina otkako je izašao prvi broj našeg dnevnog lista, "Novosti"

Dragana Matović/Snježana Vidačković

16. 10. 2023. u 09:20

NA današnji dan, pre 70 godina, kolporteri na beogradskim ulicama prvi put su uzvikivali "Novosti... Novosti". Malo ko je tada mogao da pretpostavi da će izlazak ovog "večernjaka" postati važan datum u istoriji srpskog i jugoslovenskog novinarstva.

БРЗО, КРАТКО, ЈАСНО, ПРОВЕРЕНО И - ЧАСНО: Свечаном академијом обележено 70 година откако је изашао први број нашег дневног листа, Новости

Foto Z. Jovanović

U čast velikog jubileja sinoć je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu održana svečana akademija, koja je okupila mnogobrojne ugledne zvanice. Poštovanje našem listu svojim prisustvom je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kome se glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić zahvalio što je zbog toga pomerio važan put u Kinu. Svečanoj akademiji prisustvovali su i akademici, ministri, crkveni velikodostojnici, umetnici, lekari, sportisti, novinari...

Foto D. Milovanović

Boban Rajić, Olivera Anđelković, Milan Babović, Aleksandar Vučić i Milorad Vučelić

Posle himne "Bože pravde", u izvođenju Akademskog hora "Obilić", prisutnima se obratio Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Novosti", koji se zahvalio svima koji su prisustvom i čestitkama uveličali našu veliku proslavu:

- Nastale u istorijskim okolnostima Tršćanske krize kada smo zdušno branili "parče", misleći tada "svoje zemlje", "Novosti" danas, takođe, učestvuju u odbrani dela svoje, ali srpske zemlje, Kosova i Metohije. Kako tada pre 70 godina tako, dakle, i danas. I tada i danas, kako kaže naš ugledni istoričar Ljuba Dimić, to davanje ponekog "parčeta zemlje" i s ove i s one strane Drine bilo je zaloga prijateljstva sa Zapadom. Toliko o istorijskim podsećanjima, paralelama i analogijama. A vremena su svakako, kada su Srbi u pitanju, nespokojna. A potreba za sabornošću nikad veća.

Vučelić je naglasio da smo se u ovde pročitanim čestitkama, uglavnom na našu radost lišenih prigodničarskog tona, mi u "Novostima" stvarno i sa velikim pokrićem prepoznali i još jednom dobili potvrdu da vredi ono što radimo u vremenima koja nisu sklona istinitom i pravovremenom informisanju i poštovanju načela novinarske profesije i publicistike:

- Nameravao sam da nešto kažem o toj nesklonosti istini u vremenima laži, dezinformacija i postistina, ali sam od toga odustao kada sam pročitao tekst čestitke "Novostima" mog dragog i velikog prijatelja, poštovanog vladike Irineja, episkopa bačkog. Niko bolje od njega nije postavio taj nalaz i uvid. I niko ga bolje nije opisao i definisao. Uz preporuku, svima vama, ponovnog čitanja tog divnog teksta, duboko se zahvaljujem mnogopoštovanom vladici Irineju.

Foto D. Milovanović

POVERENjE Irinej Bulović i vladika Aleksej sa našim glavnim urednikom

- A posebno sam - rekao je Vučelić obraćajući se vladici - zahvalan na sledećim rečima upućenim nama u "Novostima": "Naš jubilar nije žižak koji tinja ni slabašna svećica na vetru, nego jarko svetlo u domu našeg novinarstva".

Vučić: Čuvari naše tradicije

Predsednik Vučić sinoć je još jednom govorio o našem listu i velikom jubileju: 

- Meni je čast, "Novosti" su ozbiljne novine koje donose proverene informacije, koje imaju svoj miris i ukus, novine koje imaju ideju. Neko bi pogrdno i posprdno rekao i ideologiju, a ja bih rekao da time samo malobrojni i retki mogu da se ponose, uvek čuvajući nacionalne i tradicionalne vrednosti srpskog naroda i srpskog društva. U teškim trenucima uvek uz svoju zemlju. Da ne zaboravimo svi zajedno da je to jedna od retkih novina koja baštini i čuva naše ćirilično pismo, tako da sam uvek srećan kada mogu da prisustvujem ovakvim događajima, jer ovih 70 godina svakako jesu istorija.

Sažimajući ono najvažnije, s pravom se kaže, istakao je glavni i odgovorni urednik, da su "Novosti", koje se štampaju na ćirilici i na sve druge načine čuvaju srpski jezik, narodne novine sa neskrivenim nacionalnim predznakom, težnjom ka sabornosti. Medij koji čvrsto stoji na srpskom stanovištu i sa otvorenom težnjom da to srpsko stanovište bude i ostane na magistralnom putu kojim ide Srbija:

- "Novosti" čine mnogo gradeći na svim prostorima na kojima žive Srbi ono što se zove srpski kulturni obrazac. "Novosti" su jedine srpske novine koje izlaze i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Raspolažu, još uvek, moćnom dopisničkom mrežom koja pokriva ne samo celu Srbiju, već se proteže od Moskve, preko Pariza, Brisela, Zagreba, Podgorice, Banjaluke, Rima, Skoplja...

Ugledne zvanice na svečanosti

SVEČANOJ akademiji prisustvovali su, između ostalih, ministri Darija Kisić i Slobodan Cvetković, episkop bački dr Irinej Bulović i vladika Aleksej kao izaslanik patrijarha SPC Porfirija, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, načelnik VMA prof. dr Miroslav Vukosavljević, direktor Instituta "Dedinje" Milovan Bojić, generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev. Među gostima su bili i akademik Slavenko Terzić, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević, direktor FK Partizan Miloš Vazura...

Foto Z. Jovanović

GOSTI Dragan Marković Palma, Aleksandar Šapić, Darija Kisić i Slobodan Cvetković

Niko se od medija glavnog toka, naglasio je Vučelić, nije tako dosledno oslobodio ideologije jugoslovenstva koja se danas često zaodeva u nekakvu kapitulantsku nostalgiju po kojoj se "vunena vremena" pretvaraju u idilično doba:

- Mislim da pokušavamo da dokažemo da postoji kritika, koja je prognana reč iz našeg javnog i političkog života, a ne samo medijski utuk na utuk, napad i kontranapad. Dokazujemo da, nekad nužno, gomilanje vesti ne može zameniti procenjivanje, tumačenje, razumevanje, razmatranje. Uveren sam i siguran da to "Novosti" čine. Slogan "Novosti" jeste "Brzo, kratko, jasno", ali u službi istine, ili, kako bi rekao naš predsednik Vučić u svojoj čestitki za 70. jubilej: "Brzo, kratko i jasno, i provereno, ozbiljno i časno. U dobrim, ali i opasnim i teškim vremenima po narod i državu, `Novosti` su uvek bile tu, svakog dana sa svojim vernim čitaocima, uvek sa blagovremenim informacijama i pravim temama."

I ne samo to, dodao je Vučelić:

- Sedamdeset godina "Večernje novosti" verni su čuvar našeg divnog i zapostavljenog ćiriličnog pisma i štite svoje čitaoce od šunda, senzacionalizma, površnosti i novojezičkih egzibicija koje su nažalost preplavile medijski prostor u našoj zemlji. "Novosti" su dokazano odane narodnom blagostanju, reči su našeg patrijarha srpskog Porfirija u čestitki.

Foto D. Milovanović

Posebnu poštansku marku našoj direktorki Oliveri Anđelković uručio Zoran Đorđević

Ni ovom prilikom ne smemo sakriti istinu o već decenijskoj krizi štampanih medija. I u svetu i kod nas, naglasio je glavni i odgovorni urednik "Novosti":

- Posledice ove pošasti su već više nego vidljive i po naše društvo i narod i zato srpska država mora neizostavno da pomogne da se to uspori, a u međuvremenu će se onda taj proces, verujem, i zaustaviti. Umberto Eko kaže: "Ne nadajte se da ćete se rešiti knjiga". Da završimo sa nadom da se pomenuti iskaz ovog velikana odnosi i na novine.

Sa pažnjom uvaženi gosti su ispratili dokumentarni film o "Novostima" reditelja Miloša Škundrića, u kome je zahvaćen period od pojave prvog večernjaka u tiražu od 14.700 primeraka do današnjih dana, kada "Novosti" uz štampano izdanje i visokopozicionirane digitalne medije, imaju i dva studija i sopstvenu produkciju, kao i radio-stanicu sa tri decenije dugom tradicijom.

Foto D. Milovanović

FILM Novak Đoković govorio o "Novostima"

Rajić: Ponosan na zaposlene 

VLASNIK "Večernjih novosti" Boban Rajić izjavio je da je 70 godina postojanja velika obaveza da "nastavimo da radimo još kvalitetnije".

- Izuzetno sam počastvovan što u sastavu društva Media 026 imamo novinsku kuću koja slavi veliki jubilej. Naročito me raduje da su "Novosti" u teškim i izazovnim vremenima uspele da sačuvaju ono po čemu nas čitaoci posebno cene i svakodnevno odaju poverenje kupujući najbolji srpski list - "Večernje novosti". Uspeli smo u svom cilju da u svakom trenutku blagovremeno, tačno i istinito prenesemo informaciju do svakog našeg čitaoca i nadam se da ćemo zajedno i u vremenu koje je ispred nas ostati na istom kursu. Menadžment na čelu sa direktorkom Oliverom Anđelković i glavnim i odgovornim urednikom Miloradom Vučelićem, svakodnevno radi na stvaranju boljih uslova za rad i povećanju ličnog dohotka svakog pojedinca. Nadam se da ćemo imati značajan broj novih kolega koje će nam pomoći da odgovorimo svim tržišnim izazovima. Zaposleni u "Večernjim novostima" treba da znaju da sam ja ponosan na njih.

U filmu je prikazano sve ono po čemu su "Novosti" bile prve i prepoznatljive: prva nagradna igra "100 nagrada", prvi TRN, prve ilustrovane srednje strane sa lepoticama, "Porodica Tarana", a zatim i legendarna "Julija Džons". Pokrenuli smo i akciju "Najplemenitiji podvig godine", konkurs za najbolju karikaturu "Pjer", književnu nagradu "Meša Selimović", priznanje za izuzetan glumački doprinos "Žanka Stokić"... Nisu zaboravljeni ni naši novinari koji su položili svoje živote hrabro i profesionalno izvršavajući zadatke: Milan Žegarac, Jusuf Čehajić, Milan Pantić.

Foto Z. Jovanović

UREDNICI Stamenković, Vučelić i Brajović

O ovim i drugim poduhvatima našeg lista u filmu su govorili istoričar Slavenko Terzić, reditelj Emir Kusturica, glumica Tanja Bošković, pisac i upravnik Narodne biblioteke Vladimir Pištalo i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja...

"Novostima" su veliki jubilej u filmu čestitali i kapiten košarkaške reprezentacije Bogdan Bogdanović, najveći teniser svih vremena Novak Đoković i selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi.

Na akademiji je predstavljena jubilarna poštanska marka objavljena povodom godišnjice "Novosti". Direktor "Pošte Srbije" Zoran Đorđević uručio je ovo posebno filatelističko izdanje Oliveri Anđelković, direktorki "Novosti". Autor marke i plaketa je akademski grafičar Marija Vlahović. 

Foto: D.Milovanović

MAESTRO Harmonikaš Petar Marić na svečanoj akademiji

Ministarka Darija Kisić posle svečanosti je rekla da joj je bila velika čast biti gost "Novosti":

-  Mislim da od samog početka "Večernje novosti" ispunjavaju svoju misiju "brzo, kratko i jasno", a predsednik Vučić je dodao i novu reč - časno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić