NAJTEŽE SE STIŽE DO ENDOKRINOLOGA, A "MAGNET" SE ČEKA I PO ŠEST MESECI: Kakvi su efekti novog režima zakazivanja pregleda

E. V. N.

31. 08. 2023. u 09:30

NEGDE se brže stiže do lekara, negde za isto vreme kao i ranije, ali za osam meseci, koliko se primenjuje novi sistem zakazivanja pregleda nigde, bar tako tvrde u Ministarstvu zdravlja, nije došlo do većeg zagušenja nego što je bilo pre 20. decembra, kada su se termini zakazivali isključivo između 1. i 5. u mesecu.

НАЈТЕЖЕ СЕ СТИЖЕ  ДО ЕНДОКРИНОЛОГА,  А МАГНЕТ СЕ ЧЕКА  И ПО ШЕСТ МЕСЕЦИ: Какви су ефекти новог режима заказивања прегледа

Foto V. Danilov

Situacija se, pa i vreme koje će pacijent provesti "na čekanju", razlikuje od ustanove do ustanove, zavisno od toga kako su se organizovali, i da li imaju dovoljno kadra. U Beogradu, recimo, kako su nam rekli u Ministarstvu zdravlja, veliki problem sa zakazivanjem i dalje postoji na neurologiji UKCS i Specijalnoj bolnici "Banjica".

Doktor Svetlana Mićić, načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja "Savski venac", kaže da se od uvođenja zakazivanje pregleda kod specijaliste tokom celog meseca nije skratilo vreme čekanja i da i dalje nema dovoljno termina koje izbacuju ustanove na sekundarnom i tercijarnom nivou:

- Najteže je zakazati kod gastroenterologa i endokrinologa, ali postoje klinike gde je moguće zakazati pregled pacijentu danas za sutra, kao što je Prva hirurška. Novi sistem ipak je doneo izvesna poboljšanja, jer su pojedine klinike ponudile termine kojih ranije nije bilo, poput KBC "Dr Dragiša Mišović" i KBC "Zvezdara".

U Kuli je situacija drugačija. Direktorka Doma zdravlja dr Vesna Tomić kaže da je zakazivanje specijalističkih pregleda u ovoj ustanovi i u bolnicama u Vrbasu i Somboru, prilično ubrzano:

- Uprkos deficitu kadra, povećan je broj termina i u domu i u obe bolnice. Najviše pacijenata upućuje se kod internista, neurologa i hirurga. Od ukupnog broja pacijenata koji se javljaju lekarima opšte prakse manje od trećine se šalje kod specijalista. Prvi specijalistički pregled zakazuje se vrlo brzo, a na skener ili magnetnu rezonancu, ukoliko stanja nisu prioritetna čeka se više od mesec dana.

U Opštoj bolnici u Loznici, kako kaže Dragana Mitrović, portparolka ustanove, "broj termina u odnosu na decembar prošle godine je povećan za sve specijaliste, a najveći pritisak je na ortopediju, hirurgiju, interno-kardiologiju". U proseku, za prvi pregled kod kardiologa i endokrinologa čeka se četiri dana.

Valentina Petrović, portparolka Doma zdravlja "Dr Milenko Marin" u Loznici kaže da su rezultati promene načina zakazivanja - odlični:

- Ima više termina za specijaliste, kod kojih od izabranog lekara ide 30 odsto pacijenata, a zakazivanja prvih i kontrolnih specijalističkih pregleda su moguća sa najdužim čekanjem do 20 dana na hirurgiji, ortopediji i neurologiji - kaže Petrovićeva. -

Foto Tanjug

Kod očnog lekara, ušnog, grudnog, psihijatra, kožnog, urologa, pregledi su mogući i istog dana, a najduže se čeka kod kardiologa.

U odnosu na decembar 2022. godine broj termina za preglede kod specijalista povećan je za 40 odsto u Opštoj bolnici u Šapcu, rekla nam je portparol Tanja Cvejić:

- Najveći broj pacijenata dolazi na preglede kod specijalista interne medicine, urologije, oftalmologije, pneumoftiziologije i specijalista fizikalne medicine. Ako se čeka, to je zbog manjka specijalista. Na snimanje glave skenerom, pacijenti koji nisu hitni čekaju u proseku mesec dana, na pregled abdomena i male karlice mesec i po, dok se na pregled grudnog koša skenerom čeka do dva i po meseca.

Povećan je i broj termina u Opštoj bolnici u Požarevcu, i to za 30 odsto. Tokom 2022. bilo ih je 31.389, a za prvih šest meseci ove godine 21.936. Najveći pritisak je za internističke oblasti, ali trenutno nema većih "zagušenja", u roku od 30 dana zakazuje se kod kardiologa, hirurga, reumatologa, endokrinologa...

Najveći problem u kikindskom zdravstvu jeste manjak specijalista, i u Domu zdravlja, i u Opštoj bolnici. Već dve godine u bolnici umesto četiri, radi samo jedan oftalmolog.

Pregled kod očnog čeka oko 330 pacijenata, neki duže od godinu dana.

Doktor Snežana Nikodijević, pomoćnica direktora Doma zdravlja u Paraćinu, navodi da je najveći problem sa internističkim pregledima i dijagnostikom - ultrazvuk, mamografija, scintografija, a rendgen je uvek dostupan.

U Vranju je povećan broj termina - pacijenti mogu za isti dan da zakažu kod oftalmologa i hirurga, a u Opštoj bolnici Vranje termina uvek ima i za nefrologiju, pneumoftiziologiju, na onkologiji, psihijatriji, kao i na infektivnom odeljenju. "Uska grla" u ZC Vranje su: reumatologija, endokrinologija, kardiologija. U dve specijalističke ambulante u Službi za internu medicine Opšte bolnice Vranje pregledaju od 50 do 60 pacijenata u smeni, a na urologiji i do 80 pacijenata. Problemi nastaju isključivo zbog nedostatka lekara. Služba za neurologiju ima pet lekara, psihijatrija takođe pet, dok na urologiji rade dva lekara.

Direktor Doma zdravlja u Jagodini Darko Miletić kaže da je bolje to što se pregledi sada zakazuju celog meseca, ali da se razlika u vremenu čekanja gotovo i ne primećuje, jer nema kadra za više termina:

- "Uska grla" su svakako endokrinologija i kardiologija. Čeka se unedogled. Problem je i što je jedan anesteziolog penzionisan, a trojica otišla u Beograd.

U Opštoj bolnici u Jagodini je, pak, kako tvrdi direktor Miloš Lukić, broj internističkih pregleda povećan za 30, ali povećan je i broj pacijenata.

- Imamo dosta pacijenata bez termina, 10 do 15 dnevno. Što se tiče zakazivanja preko IZIS-a, rok je mesec dana, a mi to radimo duplo brže. Na specijalizaciji je 40 lekara, pa se nadamo da će situacija biti i bolja - navodi Lukić.- Jagodinska bolnica nema mamograf, a što se tiče skenera, niko ne čeka duže od 30 dana.

U Opštoj bolnici "Sveti Luka" u Smederevu najduže se čeka kod endokrinologa, a "uska grla" su, kako su nam rekli, i neurologija i kardiologija, gde se na preglede čeka u proseku mesec dana.

- Prelaskom na novi sistem zakazivanja pregleda omogućeno je da se brže zakaže, ali se na specijalistčke preglede duže čeka - kaže direktor bolnice dr Nenad Đorđević.

U Domu zdravlja Kruševac navode da je činjenica da se "sada brže zakazuju specijalistički pregledi u bolnici, ali ne svi" - "uska grla" su internističke grane, posebno reumatologija. U Opštoj bolnici kažu da je u odnosu na decembar 2022. ukupan broj datih termina povećan za 23 odsto, ali to očigledno nije dovoljno. Ukoliko nisu u pitanju hitna stanja, na pregled skenerom ovde se čeka oko tri, a na pregled MR oko pet meseci.

U kraljevačkim zdravstvenim ustanovama se bar zasad, prema rečima zdravstvenih radnika, ne vide pozitivni efekti novog režima zakazivanja: u Domu zdravlja kažu da se pregledi ne zakazuju brže jer u Opštoj bolnici jednostavno nema više raspoloživih termina, tako da se i dalje najteže dolazi na pregled kod oftalmologa, kardiologa i endokrinologa, radiologija je i dalje takozvano usko grlo, a na specijalističke pregled čeka se mesec i više dana. Od 40 pacijenata, koliko prosečno primi izabrani lekar, oko 20 odsto upućuje dalje na specijalistički pregled. U Opštoj bolnici "Studenica" potvrđuju da je najveći "pritisak" kod kardiologa, oftalmologa i endokrinologa kod kojih se čeka oko mesec dana jer nema dovoljno lekara. Na pregled skenerom čeka se mesec i više, a na pregled magnetnom rezonancom oko šest meseci.

Šetanje zbog produžetka terapije

DOKTOR Snežana Nikodijević, pomoćnica direktora Doma zdravlja u Paraćinu, ukazuje na problem koji izabrani lekari imaju u celoj Srbiji:

- Sekundarni nivo mora da shvati da supspecijalističke preglede moraju oni da zakazuju, jer često šalju izabranom lekaru za preglede i dijagnostiku koja njemu uopšte nije dostupna. Mislim pre svega na vaskularnu hirurgiju i magnetnu rezonancu. Izabrani lekar šalje pacijenta specijalisti kad mora, ali ima i neopravdanih odlazaka uslovljenih produžetkom terapije. To bi zakonodavac možda mogao da koriguje, ako je terapija pacijentu već uvedena i odgovara mu, njega može da prati izabrani lekar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!