DANAS SNEG, A VEĆ OD SUTRA OBRT! Evo šta nas očekuje u nedelji pred Uskrs, ali i za leto

Novosti online

04. 04. 2023. u 20:42

NAKON lepog prolećnog vremena koje smo imali, zima nam se vratila u punom sjaju. Danas je nažalost pao sneg, a temperatura je naglo pala. Međutim, ne očajavajte jer vremenska situacija će se uskoro promeniti.

ДАНАС СНЕГ, А ВЕЋ ОД СУТРА ОБРТ! Ево шта нас очекује у недељи пред Ускрс, али и за лето

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema najavama Gorana Mihajlovića, pomoćnika direktora RHMZ-a, temperature će se postepeno podizati, te nas u narednim danima očekuje povratak proleća.

Padavine će prestati i sunce će ponovo zasijati, ali savetujemo da se i dalje oblačite slojevito kako biste bili spremni za sve iznenadne promene temperature koje su tipične za ovaj prelazni period.

- Očekivana visina snega bi bila između 10 i 12 cm, u planinskim predelima i do 20 do 40 cm snega. Najviše padavina bi bila na području Zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja, a najmanje na krajnjem severu i severozapadu, istoku i jugoistoku zemlje gde bi uz sneg bilo i kiše. Dakle, u Beogradu možemo očekivati 10 do 12 cm snega, dok se u šumadijskom delu Beograda može očekivati do 20 cm pre vlažnog snega - rekao je Mihajlović za medije.

- Sam taj vlažan sneg će nepovoljno uticati poljoprivredi. Ali moramo reći da to nije iznenađenje s obzirom da je RHMZ, od prethodna 3 dana, izdao upozorenju na ovu pojavu. Kada pogledamo takođe i istorijske podatke prethodnih godina, nije toliko neuobičajno da u aprilu imamo jedan kratak hladan period sa snegom. Poslednji smo imali 7. aprila pre dve godine kada smo imali nekoliko centimetara snega i u Beogradu - istakao je on.

- Ovaj talas je ipak kratkotrajan. Danas će padati sneg, a u sredu bi već došlo do prestanka. Zadržalo bi se provejavanje snega na planinama, a do kraja sedmice očekujemo postepeni porast temperature. Uz sutrašnjih 3 do 6 stepeni, u drugom delu sedmice bi imali i do 10 do 12 stepeni. Za dane vikenda, pre svega u nedelju kiša ali maksimalna temperatura od 12 do 15 stepeni. Tokom naredne sedmice, one pred uskršnje praznike, bi se prolepšalo vreme odnosno imali bismo toplije dane s maksimalnom temperaturom od 13 do 17 stepeni - smatra Mihajlović.

Pomoćnik direktora RHMZ se takođe dotakao leta i naveo da je to duga vremenska distanca, međutim, da se za sada očekuju temperature iznad proseka za maj i jun.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu