ZABRANJEN NEPRIMEREN UTICAJ: Venecijanska komisija pohvalila set pravosudnih zakona

V.C.S.

24. 03. 2023. u 16:00

VENECIJANSKA komisija je na 134. plenarnoj sednici usvojila izveštaj u kom je pohvalila rešenja sadržana u setu pravosudnih zakona, nedavno usvojenih u Srbiji. Naročito su pohvaljena ona rešenja koja garantuju nezavisnost pravosudnih institucija.

ЗАБРАЊЕН НЕПРИМЕРЕН УТИЦАЈ: Венецијанска комисија похвалила сет правосудних закона

Ministarstvo pravde

Kako se navodi na sajtu Ministarstva pravde, posebno je ukazano na značaj propisivanja poslova sudske uprave, sastava Etičkog odbora i etičkih principa vršenja sudijske funkcije i pravila da predsednik neposredno višeg suda prilikom nadzora rada sudske uprave nižeg suda, ne može da preduzima radnje koje mu propisom nisu poverene. Jednom rečju, on ne sme ni na koji način ugroziti nezavisnost i rad nadziranog suda.

Pohvaljeno je i rešenje po kom će članu Visokog saveta sudstva ili Visokog saveta tužilaštva, koji bez opravdanog razloga učestalo izostaje sa sednica ovih tela (i potencijalno ugrožava njihov rad), moći da prestane funkcija člana. Pozitivno su ocenjeni i osnovni kriterijumi za vrednovanje rada sudija, definisanje neprimerenog uticaja u skladu sa evropskim standardima i preciziranje ponovljenih disciplinskih prekršaja.
Kao dobro rešenje navedeno je i to što ubuduće javno tužilaštvo neće moći bez izričitog zakonskog ovlašćenja da zahteva dostavljanje podataka i pružanje objašnjenja, kao i propisivanje prigovora protiv obaveznih uputstava za rad i postupanje u pojedinim predmetima i prigovora protiv godišnjeg rasporeda poslova.
U skladu sa mišljenjima Venecijanske komisije, izmenjene su odredbe o izboru članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva koje bira Narodna skupština, propisivanjem preciznih kriterijuma za izbor, što će doprineti njihovoj političkoj neutralnosti. Predviđeno je da kandidat za člana Saveta ne može da bude osoba koja snažno utiče na donošenje političkih odluka ili ona koju su neposredno građani izabrali na javnu funkciju, kao ni ona koja obavlja funkciju na koju ga bira Narodna skupština, odnosno obavlja funkciju sudije Ustavnog suda ili državnog sekretara.
Pozdravljen je novi mehanizam predlaganja kandidata za članove Saveta koje bira Narodna skupština, a koji uključuje odlučivanje dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova Odbora za pravosuđe u prvom krugu, odnosno tropetinskom većinom glasova u drugom krugu. Ukoliko se ne može utvrditi predlog kandidata na sednicama Odbora za pravosuđe, izbor će obaviti petočlana komisija koju čine predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...