"NOVOSTI" ISTRAŽUJU KOLIKO KOŠTA ŠKOLOVANJE: Školovanje na budžetu jedini put do studija za radničku decu

E.V.N.

03. 03. 2023. u 15:49

STUDENT koji se školuje o trošku države i do pet puta manje košta porodicu nego samofinansirajući akademac. Tako rodiotelji dobrih đaka imaju mnogo manje finansijskih briga, jer srednjoškolci sa "Vukovom diplomom" u džepu, ili prosečnom ocenom od oko 4,80 "upadaju na budžet", dobijaju smeštaj u studentskim domovima u kojima se i hrane, a mogu da računaju i na stipendije.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ КОЛИКО КОШТА ШКОЛОВАЊЕ: Школовање на буџету  једини пут до студија за радничку децу

Foto Ž. Knežević

Računica pokazuje da dete koje se školuje o trošku države, živi i hrani se u studentskom domu u nekom od univerzitetskih centara u Srbiji, porodicu košta oko 150 evra mesečno. Istovremeno, stan i hrana za samofinansirajućeg studenta iznose oko 500 evra u Beogradu, 350 u Novom sadu i 200 u Nišu, dok za školarinu treba dodati još 70 do 100 evra mesečno, zavisno od centra.

U beogradskim studentskim domovima mesta ima za 10.500 akademaca, a cene smeštaja nisu menjane od 2013. godine. U zavisnosti od kategorije sobe i broja kreveta, mesečna stanarina je od 1.020 do 2.230 dinara, odnosno oko 20 evra. Poređenja radi, student koji sam plaća stan i to ako ga deli sa cimerom, ne može proći sa manje od 250 evra.

Kada je reč o hrani, u nekoj od 14 menza u prestonici, za tri obroka dnevno akademac izdvaja 272 dinara, što je nešto više od dva evra. Za 30 dana potrebno je 8.160 dinara, ili oko 70 evra. Doručak košta 56 dinara, ručak 120, a večera 90 dinara. Tako ukupni mesečni troškovi za smeštaj i hranu studenta na budžetu, koji živi i hrani se u domu, iznose oko 90 evra, dok samofinansirajućem studentu u prestonici za ishranu u sopstvenom arnžamanu treba da izdvoji bar 250 evra. Trošak za knjige je isti bez obzira da li se plaća školarina ili je indeks dobijen za školovanje o trošku države, i kada se doda 70 evra mesečno, koliko je potrebno za skripta i udžbenike, računica pokaže da je budžetskom akademcu u prestonici za mesec dana dovoljno 150 evra, "da se provuče".

U Novom Sadu cene hrane su iste kao u Beogradu, a studenti koji su uspeli da dobiju smeštaj u nekom od osam domova sa ukupno 2.653 mesta, za stanarinu u "prvoj kategoriji", moraju mesečno da izdvoje 2.790 dinara, a u "drugoj kategoriji" 2.150 dinara, što je oko 20 evra. Privatni stan studenta koji troškove deli sa cimerom u Srpskoj Atini košta 200 evra.

I u studentskim menzama u Nišu hrana košta isto kao u Beogradu ili Novom Sadu, dok krevet u studentskom domu prve kategorije mesečno staje 2.790 dinara, a druge 2.150.

Rade Rajković, direktor Studentskog centra u Nišu kaže da je deci na raspolagnju 948 krevata o trošku države.

- U studentskim domovima širom Srbije boravi oko 18.000 studenata, za šta država na godišnjem nivou izdvaja skoro 3,4 milijarde dinara - kažu za "Novosti" u Ministarstvu prosvete. - Zahvaljujući tome, za uslugu smeštaja, na mesečnom nivou, u studentskom domu, student plaća regresiranu cenu.

Oni pojašnjavaju da je visina cene smeštaja u studentskim domovima za studente koji se finansiraju iz budžeta od 9.880 do 12.450 dinara, od toga student-korisnik učestvuje u mesečnom iznosu sa 1.500 do 2.790 dinara u zavisnosti od kategorije.

- Cena ishrane studenata u ustanovama studentskog standarda koji se finansiraju iz budžeta utvrđuje se po korisniku u mesečnom iznosu do 14.880,00 dinara, odnosno 496 dinara dnevno po obrocima. Student plaća doručak 56 dinara, ručak 120 dinara i večeru 90 dinara.

Najbolji studenti imaju još i tu pogodnost što mogu da dobiju kredit ili stipendiju, a mesečni iznos pokriva troškove seštaja i ishrane. Iznos kredita i stipendije koje daje Ministarstvo prosvete na mesečnom nivou je 13.000 dinara. U ovoj školskoj godini Ministarstvo stipendira 8.282 studenata, dok njih 6.798 koristi kredit.

Nadareni studenti su u još boljoj situaciji, jer od pre pet godina dupliran je mesečni iznos za njihove stipendije i one sada iznose 24.000 dinara za studente osnovnih i master studija, i 30.000 dinara za studente doktorskih studija.

I Grad Novi Sad, kao finansijsku podršku Fondu za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnika

i umetnika, dodeljuje stipendije u iznosu od 22.000 dinara i isplaćuje se u periodu od 12 meseci. Ovu stipendiju dobija 20 darovitih studenata.

U Novom Sadu stipendije studentima obezbeđuju i razne fondacije, poput "Dr Milena Dalmacija", koje na taj način pomažu mlade studente Prirodno-matematičkog fakulteta.

I Grad Niš dodeljuje stipendije najboljim studentima u iznosu od 12.000 dinara.

Sve ovo pokazuje da se srednjoškolcima i te kako isplati da dobro uče i obezbede upis na fakultet, smeštaj i hranu o trošku države, jer svaki dinar koji njihovi roditelji uštede na školovanju mogu da im preliju u "džeparac". Istovremeno, budžet je i jedina šansa za mnoge mlade da uopšte studiraju, jer njihovi roditelji, nažalost, nisu u mogućnosti da im obezbede školovanje, pa ni u Nišu, koji je za akademce najpovoljniji, ali ipak iziskuje mesečne troškove od 400 evra, računajući školarinu, smeštaj i hranu.Kako je Beogradski univerzitet najtraženeiji, tako je i smeštaj u domovima Studentskog centra "Beograd" najtraženiji. U ovoj školskoj godini prijavilo se za smeštaj rekordnih 2.757 brucoša, što je oko 500 više nego godinu dana pre. Među njima je bilo čak 579 vukovaca. Smeštaj je dobilo 1.209 brucoša, od čega 794 devojke i 415 momaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega