"SAMO DA MI SE BRAT VRATI": Sestra mladića koji je uhapšen na Vidovdan na Gazimestanu

Novosti online

03. 10. 2022. u 10:00

SESTRA mladića iz Beograda koga su tzv. kosovske vlasti osudile na osam meseci zatvora, jer je navodno izazivao versku i nacionalnu netrpeljivost, kaže da njen brat nije uradio ništa loše i da je njihova jedina želja da se on vrati kući, prenosi "Kosovo onlajn", pozivajući se na "Alo".

САМО ДА МИ СЕ БРАТ ВРАТИ: Сестра младића који је ухапшен на Видовдан на Газиместану

Printscreen/Kosovoonline

- Samo da mog Nikolu oslobode, da ga puste iz zatvora i da nam dođe kući. Hoćemo da ga izgrlimo, da izljubimo njegovo lice i da zaboravimo ovu agoniju kroz koju prolazimo. Moj brat nije uradio ništa loše i ne znam zašto su ga uhapsili - izjavila je Marija Nedeljković.

Nikola je student prve godine Beogradske akademije poslovnih i umetničkih studija, dobrovoljni je davalac krvi, humanitarac i preko omladinske zadruge radi za dnevnicu u jednom trgovinskom lancu u Beogradu. 

- Nije što je moj brat, ali on je zaista mladić bez greške. Uopšte nije u toj priči, njemu su hapšenja i zatvori strani, nikada nije ulazio u neke probleme. Bavi se humanitarnim radom, odatle i njegovi odlasci na KiM. On se vezao za naš narod na KiM, vezao se za naše svetinje koje se tamo vekovima nalaze. I tog dana je otišao s namerom da poseti manastire i da prisustvuje parastosu - priča  Marija i dodaje da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Nikola učinio delo koje mu se stavlja na teret.

 

Foto: Privatna arhiva

 

Nedeljković je tog dana kada je uhapšen na Gazimestanu na sebi imao belu majicu na kojoj nije bilo nikakvih obeležja. Prištinska policija ga je pretresla pre nego što je ušao u prostor predviđen za održavanje parastosa i kod njega tom prilikom nije pronađeno ništa zbog čega bi bio uhapšen. Jedini navodni dokaz koji Priština ima su policajci, Albanci, koji tvrde da je Nikola uzvikivao "Kosovo, Srbija“. I to je sve. I samo zbog toga je ovaj mladić osuđen na zatvorsku kaznu od osam meseci.

- Zvao nas je pre desetak minuta. Ima pravo na poziv i tako nas pozove, pričamo malo. On se sekira, brine za roditelje jer i tata i mama očekuju poziv za operacije. Nikola nas teši, verujte mi. Moli nas da budemo jaki, da ne plačemo. Ta ćelija nije za njega i on je toga svestan. Skroman je i tih, ćuti i čeka. On je mnogo pažljiv, seti se naših rođendana, nekih nama važnih datuma i o tome pričamo kada nas pozove - kaže ona.

Kako kaže, Nikola je i prošle godine bio na Gazimestanu i prespavao je kod prijatelja.

- Mi tamo nemamo rođake, nismo sa Kosova i Metohije, ali se on vezao za naše ljude koji tamo žive. Pogađalo ga je sve kroz šta naš narod tamo prolazi. Ima veliko srce, ali čisto, nevino. On je u Mitrovici, tamo izdržava kaznu i sledećeg petka idem da ga vidim - kazala je Nedeljkovićeva.

Ona je dodala da je advokat podneo žalbu na presudu i da se sada očekuje odgovor prištinskog suda.

- Nikola se brine zbog ishoda žalbe. Videćemo šta će biti. Nadamo se da će se ovo završiti i da će nam doći kući - kaže ona.

Nikola je dva i po meseca čekao da izađe na sud. Očigledna je namera Prištine da ga namuči i napati. Sudija je pročitao presudu ali je ona naknadno izmenjena.

- Sudija je pročitao da je osuđen na osam meseci zatvora. Kasnije, kada smo dobili pisanu presudu, tamo je pisalo i da mu je zabranjen ulazak na KiM. To nije u redu, te zabrane nije bilo tokom usmenog iznošenja presude. Očigledno je moralo tako kako bi oni oprali sami sebe, kako bi se opravdali - priča Marija i dodaje da je ova situacija izmenila život svima u porodici Nedeljković.

Nikola je malo pre hapšenja polagao ispite i trebalo je da „očisti“ godinu i sačuva pravo na školovanje o državnom trošku.

- Pitanje je šta će sada biti i da li će izgubiti godinu - navodi ona.

Nikolu kod kuće čekaju sestre Bojana i Marija i roditelji Slobodanka i Dragomir. Nikolu sa nestrpljenjem očekuje i cela Srbija.


BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju