RATARI NE ODUSTAJU OD ZAHTEVA: Nastavljeni protesti poljoprivrednika u Novom Sadu, Subotici, Somboru

S. B.

13. 08. 2022. u 23:21

POLjOPRIVREDNICI Srbije ne odustaju od protesta.

РАТАРИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ЗАХТЕВА: Настављени протести пољопривредника у Новом Саду, Суботици, Сомбору

Foto: Z. Grumić

Tako su danas vojvođanski ratari, petog dana protesta u Novom Sadu, blokadom saobraćajnica na Bulevaru Mihajla Pupina od Varaždinskog mosta do raskrsnice sa Ulicom Žarka Zrenjanina, kao i poprečnih ulica, potvrdili sa 59 parkiranih traktora.

Osim u Novom Sadu, traktori su bili i na ulicama Sombora, Subotice, Vršca i Kragujevca. Đorđe Grujić, poljoprivrednik iz Nadalja, jedan od organizatora protesta u Novom Sadu, potvrdio je da su učesnici, kako ističe, napornog protesta, već iscrpljeni ali i odlučni u nameri da istraju i završe ono što su započeli.

- Ujedinjeni smo i želimo da dobijemo garancije, a ne da nam se zahtevi razjedinjuju - kaže Grujić. - Čekamo povratne informacije od Ministarstva poljoprivrede i za ovih pet dana mogu da potvrdim da smo postali jedno telo koje štiti zajedničke interese.

Trenutno, istina, prema nezvaničnim informacijama koje kruže među nama, u oko 50 gradova Srbije se poljoprivrednici solidarišu i podržavaju naš protest takođe blokadom puteva traktorima.

TRAKTORI BEZ VLASNIKA

POLjOPRIVREDNICI iz Sombora i okolnih naselja sa 25 traktora blokirali su centar Sombora. Traktori su postavljeni na delu Venca vojvode Stepe Stepanovića, od skretanja za Parisku ulicu i Staparski put, kod Skupštine grada, pa do starog kružnog toka kod Beogradske ulice, odnosno Subotičkog puta. U podne oko traktora nije bilo vlasnika. J. B.

Poljoprivrednici, ponovićemo, traže cenu suncokreta od 700 evra po toni, subvencije goriva, moratorijum i zamrzavanje kredita, slobodan izvoz svojih proizvoda, premiju za mleko od 15 dinara po litru, odricanje trgovaca od marži na prodaju ulja, poskupljenje suncokretovog ulja, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo.

- Kada sve usaglasimo sa nadležnima ,obavestićemo javnost, sa preciznim i tačnim podacima. Jer, kada poljoprivredi bude dobro, krenuće i privredi i svima nama.

Novosađanima, koji nas podržavaju, u velikom broju donose hranu, vodu i sokove, zahvalili smo transparentom "Izvini, Novi Sade", što je odjeknulo na društvenim mrežama. Zaista se izvinjavamo, ali želimo da istrajemo i nećemo traktore skloniti tek tako. Očekujemo da će početak rešenja da stigne što pre - kaže Grujić.

Spora vožnja gradskim ulicama

SUBOTIČKI paori su ušli u četvrti dan protesta. Organizovali su dve protestne vožnje ulicama centra grada. Spore vožnje, od kojih je jedna bila organizovana između 11 časova i 12.30, a druga od 14 do 14 sati, imaju za cilj da skrenu pažnju na njihove probleme i zahteve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća