TRAŽE NAFTU PO CENI OD 150 DINARA: Poljoprivrednici u Novom Sadu i juče nastavili protest, a danas idu kod premijerke Brnabić na sastanak

E. R.

11. 08. 2022. u 09:09

PROTESTI poljoprivrednika nastavljeni su juče u Novom Sadu. Zemljoradnici ne odustaju od svojih zahteva, a za danas su dogovorili i sastanak sa premijerkom Srbije Ane Brnabić.

ТРАЖЕ НАФТУ ПО ЦЕНИ ОД 150 ДИНАРА: Пољопривредници у Новом Саду и јуче наставили протест, а данас иду код премијерке Брнабић на састанак

Foto Z. Grumić

Ipak, jedinstveni su, kažu, u stavu da neće prekinuti proteste, ukoliko njihovi uslovi ne budu ispunjeni. Traže da litar nafte za poljoprivredu ne sme biti skuplji od 150 dinara, a da suncokret košta 700 evra po toni. Žele i da 100 litara dizel goriva po hektaru bude bez akcize, da se subvencioniše mešano đubrivo, kao i ukidanje zabrane izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Među zahtevima su i povećanje subvencija za biljnu proizvodnju, ali i da država proglasi elementarnu nepogodu zbog suše.

Poljoprivrednici su juče razgovarali sa predstavnikom Ministarstva poljoprivrede, u prostorijama Pokrajinske vlade u Novom Sadu, ali su blokadu nastavili i posle toga.

Svoje mašine pomerili su u periodu jutarnjeg špica, kao i u periodu od 14 do 17 časova, da bi automobili i druga vozila mogli da prolaze. Blokada traktorima dela Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu započeta je u utorak.

- Predstavnici Ministarstva najavili su nam da će ukinuti zabranu izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, ali su pregovori zapeli kod cene dizela i subvencionisanja mineralnog đubriva - izjavio je Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije. - Mi ne odustajemo od stava da dizel gorivo za poljoprivredu ne sme biti skuplje od 150 dinara po litru a podržavamo i Udruženje "Stig" kad je reč o ceni suncokreta.

Zemljoradnici koji su iz nekoliko južnobačkih mesta došli traktorima u centar grada i parkirali ih u jednu saobraćajnu traku ispred zgrade Banovine, ostali su tu i drugu noć.

Predstavnici pojedinih poljoprivrednih udruženja insistiraju da se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključi u rešavanje njihovih problema.

- Tražimo povećanje agrarnog budžeta i subvencija po hektaru - poručio je Slankamenac.

- Donošenje carinskih kvota za povrtarstvo, povećanje premija za mleko, koje su bile 15, pa su smanjene na 10 dinara po litru. Izgleda da je jedina adresa predsednik Vučić. On je jedini trenutno legitiman, jer je sve ostalo u formiranju.

Mileta Slankamenac, Foto Z. Grumić

Koordinator protesta Đorđe Grujić ističe da policija nije ispoštovala dogovor i da kažnjava poljoprivrednike.

- Prvo nam je policija obezbedila nesmetan prolaz do Novog Sada, a onda počela da piše kazne - rekao je Grujić.

- Zato je sada naš prvi zahtev da se na nivou MUP donese uredba da se svaki poljoprivrednik koji je učestvovao u protestima razreši odgovornosti za svaku prijavu koja je podnesena. Oni moraju da nastave radove u poljoprivredi umesto da zbog toga što su tražili svoja prava idu na sud.

Poljoprivrednici kažu da neće otići, ali pošto je najavljen razgovor u Beogradu za ujutro, najverovatnije će obustaviti blokadu saobraćaja.

DA GRAĐANIMA POSKUPI ULjE

UDRUŽENjE poljoprivrednika "Stig" tražiće na današnjem sastanku sa premijerkom Brnabić, da se podigne otkupna cena suncokreta, dozvoli izvoz jestivog ulja i da se njegova cena u prodavnicama poveća.

- Ukoliko se ovi zahtevi ne ispune, nastavićemo sa protestima - izričit je Nedeljko Savić, predsednik Udruženja "Stig".

Članovi UP "Stig" u utorak su protestovali u Požarevcu, tako što su, sa oko 250 traktora, blokirali most na Velikoj Moravi, preko koga vodi saobraćajnica do uključenja na auto-put Beograd - Niš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!