SVE ŠTO VIDI MOŽE I DA NAPRAVI: Penzioner Božidar Panić (77) iz Pirota i u trećem dobu aktivan i inovativan kao u mlađim danima

V. ĆIRIĆ

11. 08. 2022. u 06:30

BOŽIDAR Panić (77), nekadašnji "Tigrov" radnik, i u trećem dobu aktivan je i inovativan kao u mlađim danima.

СВЕ ШТО ВИДИ МОЖЕ И ДА НАПРАВИ: Пензионер Божидар Панић (77) из Пирота и у трећем добу активан и иновативан као у млађим данима

Foto V. Ćirić

Oni koji ga u Pirotu poznaju kažu da može da uradi sve ono što očima vidi i da ima "zlatne ruke". Poslednje što je napravio je ručna presa za brikete, koju je osmislio i od nekolika parčeta metala izradio pre nego što su ovakve i slične sprave mogle da se vide po internetu.

- Bilo je mnogo papirnog i kartonskog otpada po kući i u komšiluku, pa sam o nekoj vrsti ručne prese počeo da razmišljam pre desetak i više godina. Za brikete koje pravim potrebni su otpadni papir, stare novine, piljevina od sečenog drveta i voda. Sve to pokupim, stavim u vodu, kad odstoji jedan dan, izmiksam ručno i posle ide presovanje za koje ne treba ni struja ni hidraulika. Otkad je ova moja presa proradila očistio sam kuću od otpadnog papira i kartona, a briketi dobro posluže tokom zime. Niko se na novinama i kartonu nije ogrejao, ali su dobri da održavaju ili podignu temperaturu u kotlu i prištede drva - kaže Panić koji "sirovinu" za svoje brikete prikuplja i u komšiluku.

Da su u pravu oni koji tvrde da Panić ima zlatne ruke i da je u stanju da napravi sve ono što očima vidi, govori i činjenica da niko od ovdašnjih majstora nije uzeo njegov dinar.

Sam je sredinom prošlog veka napravio kuću, kompletne instalacije za parno grejanje i to u vreme kada su se cevi postavljale uz pomoć nareznica i "pionira", uradio je elektriku.

- Kao mladić sam otišao u Beograd u pečalbu i radio u jednoj građevinskoj firmi. Pomno sam gledao kako se zida, niveliše, betonira, razvode i vezuju instalacije za struju, vodu i sve ostalo. To mi je bio veliki izazov i posle kada sam se vratio u Pirot i napravio vlastitu kuću odlično mi je poslužilo da sam uradim mnoge stvari - priča Panić koji je prošle godine ostao bez supruge Dobrile sa kojom je izrodio dvoje dece i unučad.

Foto V. Ćirić

Osim "grubih" poslova, ovom senioru od ruke je išla i mehanika, ali i popravka električnih kućnih uređaja. Pre više od pet decenija, kada je imao "Tomosov" trobrzinac, seća se da je sam promenio karike i od tada se zainteresovao i za mehaniku.

- Motor je počeo slabo da vuče. Odvezao sam ga kod majstora, on mi je za popravku potražio gotovo pola plate. Vratio sam se se kući i sutradan otišao po delove. Uz ono malo alata što sam imao, popravio sam ga i tako se spasao troškova. Od tada sam mnogim prijateljima i poznanicima popravljao motore, bicikle, pumpe za vodu, bojlere, kosilice i slične mašine - kaže Boško i dodaje da je za uspeh u životu, ali i opšte zdravlje, potrebna upornost, kao i svakodnevni rad kojim se održava fizička i mentalna kondicija.

IZVUKAO CEV ISPOD TEMELjA

BOŽIDAR još uvek prepričava jedan slučaj, kada je pomogao komšiji kome je pukla vodovodna cev koja se sticajem raznih okolnosti nalazila ispod cele dužine kuće.

Sadašnji majstori bi ovaj problem rešili tako što bi je jednostavno "umrtvili" i postavili novu. On je uz pomoć dizalice kojom se na autumobilima menjaju gume, i jedne daščice, uspeo da izvuče napuklu cev i da istovremeno umesto nje, uz pomoć istog alata, postavi novu. Cev je inače bila dugačka desetak metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)