Zdrava ishrana – čuvar zdravlja u svakom, a posebno u letnjem periodu

Novosti online

26. 07. 2022. u 08:00

Zdravlje na usta ulazi – čuvena je poslovica koje se mnogi drže, ali ponekad pogrešno interpretiraju. Za nekog je zdravlje domaća hrana, za nekoga pak ono što nalažu trendovi i moderne dijete.

Здрава исхрана – чувар здравља у сваком, а посебно у летњем периоду

Foto Shutterstock

I dok slušamo priče o sirovoj ishrani, veganskim receptima i namirnicama organskog porekla, i svrstavamo se u određene grupe prema tome, kao da se sve više pogrešno tumači zdrav način ishrane. Od ishrane zavise mnoge stvari, ali najpre zdravlje svakog čoveka. Ukoliko je ona prilagođena i izbalansirana, manje su šanse da će se javiti određeni zdravstveni problemi. O tome posebno mora da se vodi računa leti – period vrućina jeste rezervisan za laganu ishranu, kako kod osraslih, tako i kod dece, a naročito kod osoba svih uzrasta koje imaju zdravstvene tegobe.

Način ishrane dojilja utiče na to da se pojave grčevi kod bebe

Jedna grupa onih koji moraju da paze na svoju ishranu jesu dojilje, a naročito kada su vreli letnji meseci u toku. Leto je inače vreme kada se najčešće javljaju stomačni virusi. Jedan od načina da se preduprede zaraze, ali i da se spreče grčevi kod beba u prvim mesecima jeste da se pažljivo biraju namirnice i izbegavaju one teške i koje izazivaju gasove. Hrana bogata vitaminima, kojih najviše ima u svežem voću i povrću treba da bude broj jedan u ishrani dojilja, zatim dovoljan unos žitarica i fermentisanih mlečnih proizvoda. Masna i jaka hrana leti ne prijaju bi odraslima, a naročito loše utiče na majčino mleko, pa samim tim i na bebe.

Gojazni, osobe sa visokim pritiskom i holesterolom da obrate posebnu pažnju na ishranu

Zna se da su jaka i masna hrana uzročnici mnogobrojnih zdravstvenih tegoba. Jedne od najčešćih koje su povezane sa lošom ishranom, pored stresa kao okidača, jesu gojaznost, povišen holesterol, kao i visok krvni pritisak. Masna ishrana dovodi do straranja masnih naslaga i u krvnim sudovima, što dalje vodi do srčanih problema. Ono što se često zanemaruje jeste to koliko šećer, naročito industrijski utiče i na pritisak i na holesterol, možda i više nego mast i slaninica. Zato i u letnjim mesecima, kada je sladoled najomiljenija poslastica, treba biti umeren sa šećerom i ne unositi ga često. Tokom leta, kada je toliko različitog voća dostupno, neka to bude jedini izvor šećera koji je organizmu potreban.

Koliko pomažu hrom tablete

Ponekad moguće i pored dijeta i pravilne ishrane regulisati težinu ili nivo holesterola. Tada je potrebno posegnuti za suplementima. Hrom tablete uspešno deluju u razlaganji masti i snižavanju holesterola. Upravo je hrom zadužen za metabolizam i reguliše ugljene hidrate u organizmu. Takođe, hrom služi da se smanji nivo lošeg holesterola, a poveća nivo dobrog holesterola, što srčane probleme čini manje verovatnim. Kao i kod mnogi drugih, tako i kod ovog suplementa je potrebno da se obavezno konsultujete sa doktorom. To se naročito odnosi na dojilje, koje sve što unose, preko mleka daju i bebi, tako da je neophodno prvo pitati doktora za savet da li se hrom tablete smeju koristiti u toku dojenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!