PETKOVIĆ SRBIMA ČESTITAO PRAZNIK: Vidovdan je utkan u biće i suštinu srpskog naroda

Novosti online

28. 06. 2022. u 08:53

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je Vidovdan svim Srbima istakavši da je taj praznik utkan u samo biće i suštinu srpskog naroda i koji je kosovskim zavetom kneza Lazara pokazao "naše nebozemno življenje".

ПЕТКОВИЋ СРБИМА ЧЕСТИТАО ПРАЗНИК: Видовдан је уткан у биће и суштину српског народа

Foto: Novosti

On je za RTS naglasio da je veliki blagoslov i za Gračanicu i za srpski narod što je patrijarh srpski Porfirije tu.

- Prisustvo naše države Srbije i naše crkve pokazuje jedinstvo oličeno i u našoj državi na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i našoj crkvi na čelu sa patrijarhom Porfirijem. To je preko potrebno jedinstvo i snaga našem narodu na KiM - rekao je Petković.

On je kazao i da Priština uoči velikih praznika pokušava da isprovocira srpski narod i s tim u vezi podsetio na jučerašnju zabranu srpskim ministrima da uđu na Kosovo, upad ROSU jedinica u privremeni organ u Goraždevcu i hapšenje povratnika Milorada Đokovića.

- To pokazuje kako se Priština ponaša prema našem narodu i ne da nam da proslavimo praznik kako dolikuje. Najbitnije je da naš narod koji je došao da obeleži Vidovdan ovde iz srca KiM bude miran i dostojanstven jer na pravi način želi da obeleži praznik. Provokacije, kao i prethodnih puta mogu da dođu isključivo od strane Prištine. Pozivam naše ljude da mirno i dostojanstveno obeležimo Vidovdan, jer danas se sećamo pogibije naših velikih junaka koji su dali svoje živote za odbranu srpstva i pravoslavlja - rekao je Petković.

Na pitanje o sporazumu o registarskim tablicama, za koji je Priština najavila da će naći rešenje ove nedelje, Petković je podsetio da su Beograd i Priština 30. septembra 2021. godine dogovorili sporazum o registarskim tablicama po kome stoji da režim stikera važi dok se ne pronađe rešenje na visokom nivou.

- Svaki pokušaj Prištine da nešto uradi mimo okvira dijaloga je ono što stvara probleme. Takav potez Kurtija je i stvorio problem prošle godine koji je trajao 13 dana i bio na ivici noža. Pozivam Prištinu da razgovara sa nama jer je to jedini način, sve drugo nas vraća tri koraka unazad - rekao je Petković.

Govoreći o poseti izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Kosovu, Petković kaže da je on uvek dobrodošao, naročito na sever.

- Podržavamo njegov rad, važno je da prenese prištinskoj strani da se sporazumi poštuju, posebno kada je reč o formiranju ZSO. Naš narod nestrpljivo to čeka. Besljimi je rekao da će nakon sporazuma o energetici početi da se radi i na tome. To je rekao pred Lajčakom - rekao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice