BIO JE SIMBOL SRPSKOG VOJNIKA - IZVIĐAČA: Konačno je obnovljena kuća Dragutina Matića, "Oka sokolovog" iz Velikog rata

D. MILjKOVIĆ

24. 06. 2022. u 06:21

POŠTOVAOCI lika i dela čuvenog izviđača srpske vojske u Velikom ratu, Dragutina Matića, poznatog kao "Oko sokolovo", sa radošću dočekuju današnji dan: njegova rodna kuća u selu Kaletinac kod Gadžinog Hana je obnovljena i danas će svečano biti otvorena kao spomen-dom.

БИО ЈЕ СИМБОЛ СРПСКОГ ВОЈНИКА - ИЗВИЂАЧА: Коначно је обновљена кућа Драгутина Матића, Ока соколовог из Великог рата

Foto Samson Černov

Od prvog teksta u kojem su "Novosti" ukazale o tužnom stanju u kojem se nalazio dom ovog solunca prošle su tri godine. Danas je, Matićeva kuća podno Suve planine, kompletno renovirana i spremna da posetiocima svedoči o herojskom podvigu naroda koji je iz Prvog svetskog rata izašao kao pobednik.

Matićeva kuća ali i okolina potpuno su neprepoznatljivi u odnosu na prvu posetu "Novosti". Tada se od rastinja teško dolazilo do dvorišta, a pokušaj da se uđe u kuću bio je veliki rizik jer je bila sklona rušenju. Od smrti slavnog ratnika, pre 52 godine, u njoj niko nije živeo, a potomci rasuti po svetu povremeno su obilazili dom...

Radnici Direkcije za izgradnju iz Gadžinog Hana predhodnih dana su vredno radili na sređivanju dvorišta i postavljanju ograde - tarabe, baš onakve kakva je bila.

Unutrašnjost je ispunjena autentičnim predmetima koji su bili deo pokućstva Matića.

Ručno rađen nameštaj od drveta, ognjište i štednjak svedoče o skromnom životu čoveka koji je jedan od srpskih simbola Velikog rata.

Radovi na obnovi kuće trajali su pet meseci, a lokalna samouprava je uložila 4,7 miliona dinara. Dok je renovirana, popravljen je i put koji od Donjeg Dušnika preko sela Sopotnica vodi do Kaletinca.

- Dobar je čovek bio i evo doživeli smo da, zahvaljujući njemu, ponovo oživi selo. Ima nas sada tek tridesetak i velika je muka što nemamo autobuski prevoz, a leti imamo problem sa vodom. Možda se sada nešto promeni - kažu komšinice Gorjanka Kitanović i Milenka Milenković koje jedva čekaju da namernici posete dom slavnog ratnika. Vele da će biti dobri domaćini.

Direktor Turističke organizacije Gadžin Han Srđan Igić kaže da će se posete spomen-kuće zakazivati jer nemaju dovoljan broj zaposlenih da bi bila stalno otvorena.

- Potrudićemo se da u saradnji sa školama i turističkim organizacijama uskladimo posete spomen-kući - kaže Igić.

Inače, naslednici Dragutina Matića besplatno su ustupili dom svog pretka nakon obećanja nadležnih da će on postati muzej.

Foto S. Cernov

FOTOGRAFIJA

PREMA nekim podacima, slavna fotografija Dragutina Matića nastala je "negde na Drini", a njen autor je ruski fotograf Samson Černov Rušov, ali dugo se nije znalo ime vojnika na fotografiji. U centru Gadžinog Hana osamdesetih godina prošlog veka podignut je spomenik Dragutinu Matiću.

Foto D. Miljković

POŽIVEO JE 82 GODINE

I PORED svih zasluga koje je imao kao izviđač ne samo u Prvom svetskom ratu nego i u oba balkanska, Matić to nikada nije isticao niti je za njih tražio novac. Kada se vratio iz ratova 1919. godine, živeo je od poljoprivrede i pečalbarenja. Poživeo je 82 godine, cenjen među svojim komšijama, koji ga pamte kao dobrog i poštenog domaćina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Donorstvo je herojstvo