SINOVI I KĆERI SRBIJE: Vojnici generacije "mart 2022" položili zakletvu

Novosti online

18. 03. 2022. u 15:16

VOJNICI na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "mart 2022" i slušalaoci Kursa za rezervne oficire Vojne akademije Medicinskog fakulteta VMA položili su zakletvu danas u kasarni ,,Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu.

СИНОВИ И КЋЕРИ СРБИЈЕ: Војници генерације март 2022 положили заклетву

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je mladim vojnicima i slušaocima da nema većeg ponosa od date reči da će biti uz svoju zemlju i svoj narod, gde god i kad god to bude potrebno.  

- Ovde su vaši sjajni roditelji, vaše braća i sestre, supružnici, deca i prijatelji, kojima smo, zaista, neizmerno zahvalni zato što vam pružaju snažnu podršku da dođete ovde i budete deo vaše i naše vojske. Znam koliko su oni doprineli svojom podrškom vašoj odluci da danas budete u ovom stroju. Vi ste odlukom da služite vojni rok svojoj državi, postali jedan od ključnih delova, bedema odbrane naše zemlje. I to nikada nemojte da zaboravite. Danas, ovde u kasarni koja nosi ime čuvenog Živojina Mišića, svi zajedno, potvrđujući tradiciju naše slavne vojske, šaljemo jasnu poruku da su građani Srbije svesni značaja bezbednosti naše zemlje – rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je današnjoj zakletvi prisustvovao i general-major Željko Petrović, komandant Komande za obuku, koji je pre toga bio i komandant naše Prve brigade, a koji je i 1999. godine u teškim trenucima za našu zemlju, bio komandant i naših graničara na severu naše zemlje.

- Sa nama su danas u ovom stroju vojnika i tri brata, Mikailo, Miodrag i Mladomir Vučićević, rođeni istoga dana 2003. godine, tri brata, trojke kako bi mi rekli u Srbiji, ponos naše zemlje. Ocenjeni su kao sjajni vojnici u dosadašnjem toku obuke. Svi vi, dragi vojnici i dragi slušaoci klase za rezervne oficire, doneli ste odluku da prođete obuke kako da čuvate svoju otadžbinu i svoje najmilije. Utoliko smo ponosniji na vas, jer ste doneli odluku da budete stub odbrane svoje zemlje, ne razmišljajući o sebi, već kako možete da pomognete Srbiji – rekao je ministar.

On je poručio da su oni, opredeljenjem da služe vojni rok, pokazali da su odvažni, hrabri, pravi sinovi i kćeri svoje Srbije.

- Sistem odbrane, čiji deo danas postajete, zaista je ponosan na svakog vojnika i slušaoca ove martovske generacije. Ponosni smo i na našu odluku da gradimo snažnu Vojsku Srbije koja će garantovati da će naš narod živeti u miru i da će naša zemlja biti stabilna i sigurna. Ta odluka pokazala se kao ispravna. Srbija je danas slobodna, nezavisna i samostalna zemlja, koja može da donosi odluke isključivo u interesu sopstvenog naroda. Mi smo vojno neutralna zemlja, koja ne želi i neće da vodi tuđe ratove, koja neće da žrtvuje svoju decu za bilo čiji interes, zemlja koja neće bilo kakve ratove, koja želi da gradi, ekonomski jača, razvija se i doprinosi stabilnosti celog našeg okruženja. I Srbija je danas takva zemlja da tu našu odluku poštuje čitav svet. Zato je bilo važno izgraditi snažnu Vojsku Srbije, koja je spremna da odbrani Srbiju od svakog izazova i pretnje i čiji vojnici su obučeni za najzahtevnije zadatke, vojsku koja čuva mir svojom snagom i odvraća svakoga ko bi makar mogao i da pomisli da može da ugrozi naš narod – rekao je Stefanović.

On je kazao da naša vojska danas raspolaže sa modernizovanim avionima Mig-29, borbenim helikopterima Mi-35, Mi-17, H145M, novim baterijama protivvazduhoplovnih sistema, malim „milošima“, „lazarima“, "norama", "pasarsima"...

- Opremamo koristeći domaću pamet i našu odbrambenu industriju, kao i naoružanjem koje kupujemo iz inostranstva, našu vojsku da bi bila najopremljenija i najspremnija da uvek bude tu da zaštiti svoju Srbiju. Naš vojnik je danas bolje plaćen, bolje obučen, ali pre svega poštovan i cenjen od svoje države. Vojska Srbije bila je i uvek će biti pouzdan oslonac našoj Srbiji i mi ćemo nastaviti da razvijamo operativne sposobnosti, obučavamo se i opremamo uvek sa iskrenom željom da nikad ne moramo da upotrebimo bilo šta od tih znanja, veština i naoružanja u bilo kakvoj situaciji, ali da uvek budemo spremni da zaštitimo svoju zemlju  – rekao je ministar.

Stefanović se u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane zahvalio roditeljima što su ove divne momke i devojke podigli, odgajili, vaspitali i pripremili da budu uz svoju Srbiju.

- Cela Srbija pored vas danas je ponosna na vašu decu, delimo vašu radost i ponos zbog odluke da ovi mladi ljudi budu i vojnici i oficiri svoje Vojske. Vojnici i slušaoci klase za rezervne oficire budite ponosni pripadnici Vojske Srbije, ponosni na danas izrečenu zakletvu i nemojte nikada da zaboravite da je Srbija naša jedina otadžbina. Čuvajte i branite nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Republike Srbije, budite ponos i dika svoje zemlje, osvetlajte joj obraz svuda gde kročite i uvek budite svesni ogromne odgovornosti i časti koju vaša uniforma, zastava i grb Srbije sa sobom nosi – rekao je Stefanović.

Ministar Stefanović prisustvovao je potpisivanju teksta svečane zakletve i razgovarao sa vojnicima na dobrovoljnom služenju i slušaocima Kursa za rezervne oficire koji su mu preneli utiske sa prvih dana provedenih u uniformi, ali i vizije za svoje buduće angažovanje u Vojsci Srbije.

Komandant svečanosti bio je pukovnik Saša Stojiljković, komandant 2. centra za obuku u Valjevu.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, pomoćnik ministra za budžet i finansije Katarina Pavičić, sekretar Ministarstva odbrane Milica Ćatić, komandant Komande za obuku general-major Željko Petrović, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević, predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Srpske pravoslavne crkve, SUBNOR-a, preduzeća namenske industrije i nekadašnji komandanti 2. centra za obuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)